Računalništvo, telefonija
09.07.2010 08:07

Deli z drugimi:

Share

Nemčija ostro nad Facebook

Facebookove aplikacije lahko preiščejo osebni računalnik in poiščejo elektronske poštne naslove.
Facebookove aplikacije lahko preiščejo osebni računalnik in poiščejo elektronske poštne naslove.

Ker se je v zadnjem letu na Facebook vsul plaz kritik predvsem na račun slabega varovanja podatkov uporabnikov, je nemški urad za varovanje osebnih podatkov vzel priljubljeno socialno omrežje pod drobnogled. Po relativno kratki preiskavi, ki je pokazala, da naj bi Facebook brez ustreznih dovoljenj shranjeval osebne podatke ljudi, ki niso bili z njim povezani, se je Johannes Caspar, prvi mož nemškega urada za varovanje osebnih podatkov, odločil, da zoper priljubljeno socialno omrežje sproži postopek.

Vodilni možje socialnega omrežja Facebook imajo sedaj do 11. avgusta čas, da se izjasnijo glede očitanih kršitev. Če jim ne bo uspelo prepričati nemških informacijskih pooblaščencev, da niso ravnali v nasprotju z Zakonom o varstvu osebnih podatkov oziroma da niso shranjevali osebnih podatkov posameznikov, ki niso bili njihovi uporabniki in se niso strinjali z obdelavo osebnih podatkov, jih lahko doleti več deset tisoč evrov težka denarna kazen.

Pri tem velja še omeniti, da je Facebook konec meseca maja sicer poenostavil nastavitve zasebnosti. Sistem »master control« uporabnikom priljubljenega socialnega omrežja omogoča, da z enim miškinim klikom nastavijo pravice dostopa do novih vsebin. Pri tem lahko izbirajo med tremi stopnjami zasebnosti, in sicer vsakdo (Everyone), prijatelji prijateljev (Friends of Friends) in samo prijatelji (Only Friends). Sistem »master control« lahko uporabniki Facebooka seveda uporabijo še za obstoječe vsebine.


Prijavi napako v članku