Računalništvo, telefonija
03.09.2017 07:43
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nekdanji superpirat Kim Dotcom z novo poslovno idejo

Nekdanji superpirat Kim Dotcom z novo poslovno idejo
Nekdanji superpirat Kim Dotcom z novo poslovno idejo

Kim Dotcom je bil konec januarja leta 2012 kot ustanovitelj priljubljene spletne strani za gostovanje datotek MegaUpload aretiran zaradi piratstva. Na spletnem portalu so namreč mrgolele predvsem ilegalne filmske uspešnice in televizijske nadaljevanke. Kot vse kaže, je zaradi zapora podjetni Kim Dotcom prišel k pameti, saj je najavil novo storitev, ki temelji na osnovi hitrega in predvsem varnega prenosa zaščitenih vsebin v zameno za plačilo.

Kim Dotcom je zasnoval portal, kjer uporabnik drugim uporabnikom spleta ponudi plačljivo vsebino, za izvedbo plačila pa je na voljo sistem Bitcache, ki dejansko temelji na osnovi digitalne denarne valute Bitcoin. Na novi portal lahko uporabniki naložijo številne večpredstavnostne vsebine, in sicer video vsebine, avdio vsebine in druge datoteke. Te se na računalnik drugega uporabnika prenesejo v šifrirani obliki, berljive pa seveda postanejo tedaj, ko uporabnik zanje tudi plača zahtevano vsoto denarja.

Cene za naložene datoteke se bodo gibale od enega ameriškega dolarja naprej, mogoče jih bo prenesti na vseh mogočih platformah, vključno z oblačnimi storitvami, sistemi P2P in drugimi. Kmalu pa bodo na voljo še mobilna aplikacija in vtiči za vodilne spletne brskalnike. Novo platformo trenutno preizkuša okoli 10.000 uporabnikov (https://k.im/), končna različica pa bo vsem na voljo do sredine ali konca prihodnjega leta.


Prijavi napako v članku