Računalništvo, telefonija
27.07.2008 08:14
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Negotova usoda strani Google Video


Bo na spletu dovolj prostora za oba?

Odkar je podjetje Google odkupilo YouTube, brez katerega si interneta dandanes sploh ne moremo več predstavljati, je delež spletnega video prostora, ki ga Google nadzoruje, poskočilo na 34 odstotkov. Največji tekmec na tem področju, Fox Interactive, s svojimi borimi 6 odstotki najbrž ne predstavlja nikakršne grožnje več.

Veliko ljudi se Googlove alternative niti ne zaveda, zato ni čudno, da se je Google Video platforma, s katero je Google pričel prodirati na tem trgu, počasi umaknila v ozadje.

Kljub zvesti množici uporabnikov je sistem vedno redkeje nadgrajen, težave pa se počasneje odpravljajo. Na podlagi tega je razvidno, da projekt ni več Googlova prioriteta in da mu precej verjetno grozi zaton.

Odlika, s katero je Google Video prednjačil pred možnostmi, ki jih ponuja YouTube, je bila predvsem dolžina predvajanega posnetka. Na YouTube še vedno velja nadležna omejitev dolžine 10 minut, na Google Video pa je lahko gledalec spremljal prispevke dolge tudi po uro in več. Ta prednost bo kmalu izpuhtela, saj naj bi YouTube z nadgradnjo vendarle omogočal tudi daljše predvajanje.

Uradno je Goolge Video še vedno smatran kot pomemben člen spletnega predvajanja gibajočih se slik, a le vprašanje časa je, kdaj bo gospodarska kriza podjetja prisilila, da ukinejo nekatere manj popularne projekte in tako zmanjšajo izdatke. Kot kaže sedanje stanje, obstaja možnost, da bo tudi Google Video eno izmed žrtvenih jagenj.


Prijavi napako v članku