Računalništvo, telefonija
18.01.2018 20:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ne nasedajte novi potegavščini na Facebooku

Ne nasedajte novi potegavščini na Facebooku
Ne nasedajte novi potegavščini na Facebooku

Facebook je že presegel neverjetno mejo dveh milijard aktivnih uporabnikov. Če ignoriramo uporabnike z več računi, lažne profile, bote in ostale, ki spadajo zraven, še vedno obstaja ogromno ljudi, ki redno uporabljajo največje družbeno omrežje. Dejstvo je, da številni od teh niso najbolj tehnološko pismeni in to predstavlja velik potencial za vse hekerske napade in potegavščine.

Trenutno si številni uporabniki Facebooka belijo lase in množično delijo povezavo, ki je bila sicer aktivna že pred nekaj leti. Tu gre za sporočilo o PIN-številki bančne kartice, češ da jo lahko vtipkate v nasprotni smeri, ko ste v težavah, in s tem na skrivaj prikličete policijo, hkrati pa tudi dvignete denar. To naj bi nam prišlo prav, če bi nas nekdo prisilil v dvig gotovine na bankomatu.

Čeprav se morda sliši uporabno, pa gre v resnici za potegavščino, saj so pristojni že večkrat pojasnili, da s tipkanjem številke PIN nasprotni smeri ne boste priklicali policije in da to ne vsebuje nikakršnega ”varnostnega signala”. Finančna uprava je pred kratkim v izjavi za javnost zapisala, da ni avtorica sporočila o PIN-številki bančne kartice. Še več, s tipkanjem napačnega PIN-a, če seveda to storite trikrat, boste ostali brez kartice.

Včasih se resnično zdi, da preveč naivno zaupamo zapisom, pod katerega je »podpisana« oseba iz državnega organa. Ker je takih prevar in drugačnih goljufij na družbenem omrežju Facebook veliko, dodatna previdnost ne bo odveč. Kar je še bolj pomembno je to, da slepo ne zaupamo vsemu, ki je objavljeno na družbenem omrežju in da o zadevah razmišljamo kritično.


Prijavi napako v članku