Triki in nasveti
05.10.2011 12:45
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nazaj v planinski raj

Načrtovanje planinskih tur in izletov je za aplikacijo GAEA+ sila preprosto in zabavno!
Načrtovanje planinskih tur in izletov je za aplikacijo GAEA+ sila preprosto in zabavno!

Planinska zveza Slovenije je za vse ljubitelje narave pripravila brezplačno aplikacijo za načrtovanje planinskih tur in izletov. Aplikacija, ki je nastala s finančno pomočjo Ministrstva za gospodarstvo RS in Evropskih skladov za regionalni razvoj, je nadvse uporabna. To ne preseneča, saj poleg registra planinskih poti vsebuje vse planinske koče, zavetišča in bivake. V kratkem bodo dodane še lokacije helidromov v gorskem svetu, slapov in slovenskih plezališč.

Ključna prednost aplikacije GAEA+ pred ostalimi je, da deluje na ortofoto bazi s 3D vizualizacijo. Poleg tega je vanjo vgrajen še iskalnik poti po principu Google zemljevidov. Ta nam na izbrane zahteve poda priporočene izlete. Planinske poti so razvrščene po zahtevnosti. Lahke planinske poti so označene z rumeno, zahtevne z oranžno in zelo zahtevne z rdečo barvo. Aplikacija je za nameček aktivno povezana s spletno stranjo PZS, kar pomeni, da imamo ves čas na voljo »sveže« podatke o planinskih kočah in planinskih poteh. Pot lahko posnamemo z orodjem “novo potovanje” ali jo preprosto prenesemo v GPS napravo.

Brezplačno aplikacijo GAEA+ lahko namestimo na računalnike z operacijskimi sistemi Windows, MacOS X in Linux. Ta je za uporabnike okolji Windows na voljo na spletnem naslovu http://goo.gl/sAasL. Za delovanje aplikacije potrebujemo še aktivno povezavo v svetovni splet in nameščeno Javo (http://goo.gl/rEAQL), v kolikor te še nimamo. Programu je seveda potrebno dovoliti še prehod preko požarnih vrat, ko nas bo za to “vprašal”.


Prijavi napako v članku