Računalništvo, telefonija
01.08.2016 11:07
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Naslednja generacija mobilnosti kot storitve v Ljubljani

Potem ko je programerska skupina poletne šole EDIT, ki jo že 20. leto zapored organizira Comtrade, svoje delo z zaključno predstavitvijo »crowdsourcing« platforme za skupno uporabo koles zaključila 22. julija, je skupina poslovnih analitikov, ki se je ukvarjala z naslednjo generacijo mobilnosti kot storitve, svoje delo nadaljevala še dodaten teden.
Skupina poslovnih analitikov med delom
Skupina poslovnih analitikov med delom

Skupina poslovnih analitikov letošnje poletne šole EDIT je med drugim najbolj mednarodna skupina poletne šole, ki poteka na 7 lokacijah v 4 državah, in je sanjala ter širokopotezno razmišljala o naslednji generaciji mobilnosti kot storitve. Iskali so načine za zapolnitev vrzeli v sedanjem transportnem sistemu z namenom oblikovanja celovitega integriranega pristopa za uporabo mobilnosti kot storitve in odpravo potrebe po vozilih v zasebni lasti.

Digitalizacija mobilnosti

Digitalizacija mobilnosti se je že zgodila, saj je bila prva generacija mobilnosti v obliki storitev že ustvarjena in vpeljana. Te osnovne storitve vključujejo souporabo avtomobilov, deljenje prevoza, storitev »shuttle«, zasebne voznike in javni prevoz. Kljub temu pa smo še vedno daleč od pametne, dobro razporejene in celostne rešitve mobilnosti. In kaj so ugotovili študentje?

Osnovne storitve mobilnosti bodo v prihodnosti dopolnjene z naprednimi tehnologijami, kot so samodejna vožnja, električni avtomobili in pametna infrastruktura. S pomočjo naprednih tehnologij za uporabo mobilnosti kot storitve lahko celovito rešitev za zasebni prevoz dosežemo na stroškovno učinkovit in okolju prijazen način.

Resničen preobrat glede uporabe mobilnosti kot storitve se bo zgodil s pomočjo napovedne (ti. prediktivne) analitike in strojnega učenja. To lahko uporabljajo različni operaterji, da lahko hitro prilagajajo vozila in količino vozil ter same storitve. Če imamo na primer na določeni avtobusni postaji veliko ljudi, lahko tja pošljemo dodaten ali večji avtobus, ki sprejme večje število potnikov. Če se nekje zgodi nesreča, lahko spremenimo pot vozilom, ki bi sicer čakala v zastoju, in tako zagotovimo, da potniki na cilj pridejo pravočasno.

Študenti so delali ob podpori inštruktorjev in mentorjev. Inštruktorji so bili vedno prisotni in pomagali študentom tako pri vsebinskih kot tudi pri organizacijskih vprašanjih. Večinoma so inštruktorji poletne šole njeni udeleženci iz preteklih let, ki so po končani poletni šoli nadaljevali sodelovanje s podjetjem Comtrade. Letošnja inštruktorica poslovne skupine je bila Marie Kress, ki je bila lanska udeleženka poletne šole in je trenutno v podjetju Comtrade Digital Services na polletni praksi na oddelku, ki se ukvarja z digitalizacijo mobilnosti in turizma.

Zelo zanimivo je izkusiti poletno šolo tudi z druge strani, kot inštruktor. »Bila sem presenečena, kolikšna mera organizacije in koliko priprav je potrebnih, da se izpelje poletno šolo v tako velikem obsegu. Kot inštruktorica sem veliko časa preživela z udeleženci iz obeh, tako iz inženirske kot tudi iz analitične skupine, in všeč mi je bilo delati z njimi. EDIT je dragocena izkušnja tako za študente kot tudi za inštruktorje in mentorje in prepričana sem, da pri tem vsi pridobimo dragocene izkušnje. Zelo sem hvaležna, da sem imela priložnost delati v podjetju Comtrade, zelo uživam v delu tu in sem se tudi zelo veliko naučila.«

Poleg podpore inštruktorjev so imeli udeleženci vsakodnevne sestanke z mentorji, kjer so ugotavljali napredek in iskali odgovore na vprašanja. Mentorstvo poslovne skupine je tudi letos prevzel Marko Javornik, direktor za mobilnost in turizem v podjetju Comtrade Digital Services.

Kako so poletno šolo EDIT ocenili udeleženci?

Romy Schuler (Nemčija): “Poletna šola EDIT je mednarodno združevanje študentov, ki jih zanima prihodnost naše mobilnosti. Zelo zanimivo je bilo spoznati, da imajo različni ljudje povsem različna pričakovanja in želje glede mobilnosti. Zelo impresivno se mi zdi, kaj lahko v dveh tednih pripravi skupina ljudi, ki se med seboj ne poznajo.”

Caroline Mayer (Nemčija): “V teh dveh tednih smo povezali dve zame zelo pomembni temi: mednarodno projektno delo s študenti z različnih področij z različnimi ravnmi znanja in delo z idejami glede prihodnosti urbane mobilnosti. Obe temi sta zelo pomembni za ustvarjanje boljšega razumevanja in razvoja mobilnosti v mestih. Mi smo generacija evropskih državljanov, ki lahko vplivajo na vizijo mobilnosti v prihodnosti.”

Rok Petrovčič Vižintin (Slovenija): “Super je bilo delati v okolju, ki je zelo blizu dejanski atmosferi v podjetjih. Res mi je bilo všeč, da smo projekte predstavili tudi zunanjim ljudem, na primer iz Mestne občine Ljubljana, in ne samo svojim mentorjem. Zabavno je bilo srečati ljudi iz toliko različnih držav in sodelovati na resnem projektu.”

Slobodan Spasovski (Makedonija): “Všeč mi je bila možnost, da smo lahko preizkusili, kako potekata delovni teden in delo na projektu v tako velikem podjetju, kot je Comtrade, ter se istočasno učiti od ostalih udeležencev poletne šole, Comtradovega vodstva in njihovih zaposlenih. Občutek odgovornosti in pritisk, da smo morali projekt pripraviti tudi skladno z vrednotami in standardi podjetja in ga nenazadnje tudi predstaviti, je prav nekaj posebnega.”

Julijana Momircheska (Slovenija): “EDIT je odlična priprava na pravo zaposlitev. Spoznali smo ekipno delo, upravljanje časa, reševanje resničnih izzivov in druge stvari, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem poklicnem življenju.”

Oglejte si, kako so udeleženci poletne šole EDIT na vprašanja odgovarjali brez besed: EDIT Interview: Analyticial Team Answers Questions with No Words

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem COMTRADE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri COMTRADE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Comtrade EDIT 2017: Poletna šola kot izhodišče karierne odličnosti

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem COMTRADE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku