Računalništvo, telefonija
31.05.2011 06:18
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

NASA z revolucionarnim sistemom za hlajenje čipov

Z učinkovitejšim odstranjevanjem odvečne toplote bodo čipovlja postala še zmogljivejša!
Z učinkovitejšim odstranjevanjem odvečne toplote bodo čipovlja postala še zmogljivejša!

Vsi dobro vemo, da je hlajenje integriranih vezij ključnega pomena za zagotavljanje njihovega zanesljivega delovanja. Ko imamo opravka z miniaturnimi elektronskimi komponentami, je to vse prej kot enostavna naloga. Tu je namreč potrebno z miniaturne površine odstraniti izjemno veliko količino toplote. Kjer ni na razpolago zrak oziroma prenos toplote s konvekcijo (gibanje molekul v tekočine) je to opravilo še težje.

Za vsako težavo oziroma izziv seveda obstaja rešitev. To je ameriška vesoljska agencija NASA našla v sodelovanju z raziskovalnim inštitutom Illinois Institute of Technology. Tu gre za nadvse revolucionaren sistem za hlajenje čipov, ki za odvajanje velikih količin toplote potrebuje relativno malo električne energije. In to še ni vse. Novost nima mehanskih oziroma premičnih delov, brez težav prenese velike pospeške in več kot odlično opravlja svoje delo celo v brezzračnem prostoru oziroma vesolju.

Ameriška vesoljska agencija NASA je revolucionarni sistem za hlajenje čipov poimenovala kar EHD (ElectroHydroDynamic). Tu gre za to, da črpalka za črpanje hladilne tekočine skozi miniaturne cevke v hladilni plošči uporablja električno polje. S tem se odvečna toplota na učinkovit način prenese iz vira toplote (na primer tranzistor) na zunanji »sevalnik«. Ker novost ne vsebuje premičnih delov, je lažja in robustnejša od primerljivih rešitev. Revolucionarni sistem za hlajenje čipov naj bi NASA prvič uporabila na platformi SMART (http://goo.gl/KMW87).


Prijavi napako v članku