Telefoni
04.04.2012 13:33

Deli z drugimi:

Share

Napolnimo mobilni telefon v žepu hlač

Bodo kabli in polnilci kmalu postali preteklost?
Bodo kabli in polnilci kmalu postali preteklost?

Mnogim izmed nas se je zagotovo že zgodilo, da se je baterija mobilnega telefona izpraznila ravno v nepravem trenutku. V službi ali pri prijateljih ga seveda lahko napolnimo le, če imamo za to dovolj časa na razpolago. Ko smo na terenu, te možnosti pogosto sploh nimamo. Teh težav pa zagotovo ne bi imeli, če bi lahko baterijo mobilnika napolnili kar v žepu hlač ali majice.

Zamisel o polnjenju mobilnih naprav v žepih oblačil ni iz trte zvita, saj so raziskovalci iz vrst britanske vojske že preizkusili posebno tkanino, ki je bila pripravljena iz prevodnih vlaken. Na ta način lahko baterija, ki jo nosimo v žepu, napolni katerokoli prenosno napravo, ki je s tkanino v »stiku«. Tkanina lahko »prevaja« tako električno energijo kot podatke, in sicer preko oblek, čelade ali nahrbtnika. Na ta način lahko uporabljamo tudi tiste naprave, ki sicer potrebujejo zunanji vir napajanja.

Inovativna tkanina je bila že uspešno preizkušena na bojišču. Ko jo bodo preizkusili še na drugih področjih, bo ta po vsej verjetnosti nared tudi za civilno uporabo. S tem bi se dejansko lahko dokončno znebili vseh kablov in polnilcev. Pri podjetju Intelligent Textiles, ki so za razvoj novosti od britanskega Ministrstva za obrambo prejeli preračunanih 281-tisoč evrov, verjamejo, da bi lahko bila tovrstna oblačila nared za civilno uporabo najkasneje do konca leta 2014. Britanska vojska jih bo po vsej verjetnosti lahko uporabljala že konec letošnjega leta.


Prijavi napako v članku