Računalništvo, telefonija
25.09.2018 07:46

Deli z drugimi:

Share

Napaka v Firefoxu lahko zruši tako brskalnik kot operacijski sistem!

Nedavno odrita napaka v spletnem brskalniku Firefox za operacijske sisteme Windows, MacOS in Linux lahko zrušiti tako sam spletni brskalnik kot operacijski sistem Windows.
Zaradi napake lahko pride do »zrušenja« in ponovnega zagona spletnega brskalnika Firefox ali celo operacijskega sistema.
Zaradi napake lahko pride do »zrušenja« in ponovnega zagona spletnega brskalnika Firefox ali celo operacijskega sistema.

Programski inženir Sabri Haddouche je v spletnem brskalniku Firefox za operacijske sisteme Windows, MacOS in Linux odkril zelo nenavadno programsko napako. Čeprav so uporabniki mobilne različice spletnega brskalnika Firefox za mobilne operacijske sisteme Android in iOS nanjo imuni, je ta že spravila ob živce številne uporabnike. Zaradi napake lahko pride do »zrušenja« in ponovnega zagona spletnega brskalnika Firefox ali pa operacijski sistem postane povsem neodziven, kar kasneje vodi v ponovni zagon sistema kot celote.

Napako je programski inženir odkril tako v stabilni različici spletnega brskalnika Firefox kot tudi v različicah Developer in Nightly. Novo napako lahko spletni nepridipravi izkoristi tako, da za ta namen uporabi kratek program, ki najprej ustvari datoteko z zelo dolgim imenom, ta pa je nato posredovana spletnemu brskalniku v intervalih dolžine ene milisekunde. Ker omenjena napaka bi lahko za uporabnike spletnega brskalnika Firefox postala precej nadležna, pri organizaciji Mozilla že iščejo rešitve, ki bo omenjeno težavo povsem odpravila.


Prijavi napako v članku