Računalništvo, telefonija
10.07.2017 09:11
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Napadi na ameriške jedrske elektrarne vse pogostejši

Za napadi na ameriške jedrske elektrarne naj bi stale ruske hekerske skupine.
Za napadi na ameriške jedrske elektrarne naj bi stale ruske hekerske skupine.

V zadnjem času smo priča vedno večjemu številu kibernetskih napadov, najbolj nevarni pa so tisti, ki so usmerjeni v infrastrukturo, od katere smo v največji meri odvisni predvsem posamezniki. Pri tem pa je zanimivo predvsem to, da se hekerski napadi v zadnjem času preusmerjajo predvsem na jedrske elektrarne. To je javnosti razkrilo poročilo, ki sta ga za javnost pripravila tako ameriški oddelek za domovinsko varnost (DHS) kot ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI).

Hekerji so napade na ameriške jedrske elektrarne pričeli maja letos, njihova aktivnost pa se vse bolj povečuje. Na srečo nepridipravi pri napadih ostajajo relativno neuspešni, kar pomeni, da še niso uspeli priti do kontrolnih sistemov same jedrske elektrarne. Hekerji so se doslej zgolj razgledovali po omrežju in spoznavali njegovo zgradbo, kar pomeni, da se pripravljajo na pravi vdor. Do tega vsaj po zagotovili varnostnih strokovnjakov ne more piriti, ob upoštevanju varnostnih dobrih praks. Poslovni računalniški sistem je namreč strogo ločen od kontrolnih sistemov same jedrske elektrarne, do okužbe pa bi lahko teoretično prišlo le preko okuženih ključkov USB.

Čeprav so hekerji pri napadih na računalniške sisteme ameriških jedrskih elektrarn relativno neuspešni, so ameriški varnostni organi te napade označili kot rumeni alarm, ker je druga najvišja stopnja ogroženosti zaradi posamezne grožnje. V primeru uspešne okužbe kontrolnih sistemov same jedrske elektrarne bi lahko namreč prišlo celo do katastrofe izjemnih razsežnosti.


Prijavi napako v članku