Programska oprema
27.08.2006 11:14

Deli z drugimi:

Share

Napad zombijev: kako se obvarovati

Zadnje čase vedno več težav povzročajo nove zmožnosti internetnih črvov, ki se širijo preko mreže okuženih računalnikov, za katere uporabniki sploh ne vedno, da so okuženi. Te računalnike imenujemo zombiji. Takšna omrežja najpogosteje imenujemo botnet; črve, ki imajo to zmožnost, pa boti.

Ti boti izkoriščajo ranljivosti operacijskih sistemov ali aplikacij, ki omogočajo okužbo in delovanje – širjenje črva praktično brez vednosti uporabnika. Za avtorje botov je ključnega pomena, da tega pripravijo v čim krajšem času po odkritju ranljivosti. Tipičen čas od objave ranljivosti do takrat, ko je večina računalniških sistemov pokrpanih, je 30 do 90 dni. Bruce Huge, glavni raziskovalni inženir pri Trend Micru, je povedal, da pa večina botov danes izkorišča iste že znane ranljivosti in da večina podjetij deluje le reaktivno – pomeni, ko se okužijo, namestijo varnostni popravek, ki odpravi izkoriščeno ranljivost in nato zopet čakajo na novo okužbo, ki bo izkoristila drugo ranljivost.

Trend Micro daje naslednje nasvete za čim boljšo obrambo pred napadi zombijev oz. botov, ki bi vaš PC spremenili v zombija:
– Zagotovite, da bodo na vašem sistemu vedno nameščeni vsi, starejši in najnovejši popravki operacijskega sistema in uporabljenih aplikacij.
– Uporabite lahko tudi orodja, ki vam pomagajo pri odkrivanju ranljivosti in oceni njihove resnosti. Trend Micro nudi to možnost v okviru paketov PC- Cillin Internet Security in Client Server (Messaging) Security SMB, za večje uporabnike pa v obliki storitve Vulnerability Assesment.
– Z ustrezno nastavitvijo posodabljanja varnostne opreme poskrbite, da bo ta res v vsakem trenutku uporabljala najnovejše definicije.
– Povišajte varnostne nastavitve vašega brskalnika – višja, kot je, manj lahko potencialen napadalec doseže.
– Omejite pravice uporabnikov, ko so ti povezani na Internet – napadalec lahko večinoma izkorišča le pravice, ki jih sicer ima uporabnik.
– Spremenite nastavitve vašega poštnega odjemalca, da ta v predogledu sporočila ne bo samodejno prenašal HTML kode, slik ipd.
– Vzdržite se odpiranja priponk ali spletnih povezav, ki ste jih prejeli od nepoznanega pošiljatelja ali celo od znanega, vendar priponka ali povezava nista bili pričakovani.
– Trend Micro nudi brezplačno on-line proti-virusno orodje, ki je dosegljiv na naslovu http://housecall.trendmicro.com in ga lahko uporabite za redne preglede vašega računalnika.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADMIRAL DYNAMICS d.o.o.

PTC Diamant, Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 810 91 92
Digitalna transformacija ni le beseda enodnevnica, ampak postavlja trende in smernice za nadaljnji razvoj poslovnih procesov. Nove in transformativne tehnologije so osvajala delovna ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več