Računalništvo, telefonija
08.04.2018 07:50

Deli z drugimi:

Share

Nam bodo elektronko pošto v prihodnje cenzurirali kar prijatelji?

V prihodnje bi nas pred spletnim nadlegovanjem lahko obvarovali kar prijatelji ali sodelavci.
V prihodnje bi nas pred spletnim nadlegovanjem lahko obvarovali kar prijatelji ali sodelavci.

Danes si življenje brez dostopa do svetovnega spleta že težko predstavljamo, saj ga že na vsakem koraku uporabljamo tako za opravljanje dela kot za preživljanje prostega časa in zabavo. Na žalost pa v digitalnem spletu preži tudi veliko nevarnosti, med njimi pa je najpogosteje prisotno spletno nadlegovanje v takšni ali drugačni obliki. Tu gre za nadlegovanje preko interneta, mobilnih telefonov in drugih komunikacijskih sredstev, kjer posameznik (ali skupina ljudi) nadleguje drugega posameznika, tako da mu pošilja grozilna sporočila, ga ponižuje ali drugače sramoti.

Zaradi naraščanja spletnega nadlegovanja so inženirji ameriškega tehnološkega inštituta Massachusetts Institute of Technology (MIT) pripravili nadvse zanimivo orodje, ki so ga poimenovali Squadbox. Zamisel okoli nove tehnologije je nadvse preprosta, saj gre za to, da naši prijatelji ali sodelavci pregledajo sporočila, preden ta prispejo do nas. Na ta način nas bi lahko osebe, katerim povsem zaupamo, obvarovale pred sporočili, ki bi nas lahko prizadela.

Orodje Squadbox trenutno lahko uporabljamo le v navezi z elektronskimi sporočili, v prihodnosti pa bi lahko to platformo uporabljali tudi za druge sporočilne sisteme in družbena omrežja. Upravljavci lahko s pomočjo novosti postavijo svoje filtre, ki poskrbijo za to, da se sporna sporočila preusmerijo na moderatorje. Ti se nato odločijo, ali bodo prejeto elektronsko sporočilo posredovali naprej naslovniku ali pa bodo to preprosto zavrnili, ker bo v nasprotju z željami lastnika.

Platforma Squadbox omogoča tudi dodajanje elektronskih naslovov na bel ali črn seznam, kar pripomore k avtomatizaciji odobrenih ali zavrnjenih elektronskih sporočil. Poleg tega se ta lahko samodejno izključi, ko ni več prisotnega spletnega nadlegovanja oziroma ponovno aktivira, če se to ponovno pojavi. Prva preizkušanja novosti so pokazala, da je novost v praksi nadvse učinkovita. Edina težava, ki se tu lahko pojavi, je povezana z oteženim odnosom med prejemniki sporočil in moderatorji, saj slednji vedo za »skrivnosti«, ki bi jih lahko morda razkrili še drugim.

Tehnologija za preprečevanje spletnega nadlegovanja Squadbox je trenutno še vedno v razvoju. Če pa bodo preizkušanja obrodila želene sadove, pa bo ta prej ali slej na voljo tudi običajnim uporabnikom svetovnega spleta, kar pa bo zagotovo olajšalo življenje marsikomu.


Prijavi napako v članku