Računalništvo, telefonija
29.10.2018 07:46

Deli z drugimi:

Share

Največja kazen za Facebook doslej!

Facebook jo je v primeru afere "Cambridge Analytica" odnesel relativno poceni!
Facebook jo je v primeru afere "Cambridge Analytica" odnesel relativno poceni!

Tako imenovana afera “Cambridge Analytica” v začetku letošnjega leta je več kot jasno pokazala, da se podjetje Facebook ni prav nič naučilo na področju varovanja osebnih podatkov uporabnikov. Zlorabljenih je bilo namreč več kot 87 milijonov osebnih podatkov, med katerimi je bilo največ oškodovancev lociranih v Združenih državah Amerike, nekaj pa tudi v Evropi. Osebne podatke je s pomočjo ohlapne politike varovanja informacij in neodzivnosti vodilnih podjetja Facebook izkoristilo analitsko podjetje Cambridge Analytica, ki je z zlorabljenimi osebnimi podatki pomagalo celo pri vodenju predsedniške kampanje Donalda Trumpa.

Medtem ko v Združenih državah Amerike postopek proti zlorabi podatkov še vedno poteka, se je ta nedavno zaključil v Združenem kraljestvu. Čeprav je podjetje Facebook zaradi zlorabe osebnih podatkov dobilo največjo kazen doslej, je ta še vedno relativno nizka, saj se je zloraba osebnih podatkov zgodila še preden je stopila v veljavo nova direktiva o varstvu osebnih podatkov GDPR. Podjetje Facebook je zaradi zlorabe osebnih podatkov uporabnikov doletela kazen v višini preračunanih 561 tisoč evrov, kar je precej nižja kazen kot bi bila, če bi GDPR že stopil v veljavo.

Podjetje Facebook si je kazen prislužil predvsem zaradi tega, ker je družba osebne podatke posredovala drugim podjetjem brez soglasja uporabnikov. Če pa se bo to pripetilo še enkrat, jo bo priljubljeno družbeno omrežje zagotovo obneslo precej slabše, saj bo kazen dodeljena na osnovi nove direktive za varstvo osebnih podatkov.


Prijavi napako v članku