Računalništvo, telefonija
21.10.2018 11:24
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najtanjši mobilni telefon na svetu z elektronskim zaslonom

Mobilni telefon Kyocera KY-O1L v debelino meri zgolj 5,3 milimetrov!
Mobilni telefon Kyocera KY-O1L v debelino meri zgolj 5,3 milimetrov!

Inženirji podjetja Kyocera so se tokrat še posebno izkazali, saj so pripravili najtanjši mobilni telefon na svetu, ki navdušuje v vseh pogledih. Telefon s prodajno oznako KY-O1L namreč v debelino meri zgolj 5,3 milimetrov, njegova velikost pa je primerljiva celo s klasičnimi kreditnimi karticami. Priprava najtanjšega mobilnega telefona je zahtevala številne kompromise, zato ne preseneča, da novost nima na voljo digitalnega fotoaparata, mobilnega operacijskega sistema, niti ne podpira nameščanja aplikacij in shranjevanja podatkov, kot je to značilno za sodobne mobilne telefone.

Mobilni telefon Kyocera KY-O1L za prikazovanje vsebin ne uporablja klasičnega zaslona LCD ali AMOLED, ampak enobarvni elektronski papir, ki po diagonali meri zgolj 7,1-centimetrov oziroma 2,8-palcev. Zaslon je sicer občutljiv na dotik, za delovanje novosti pa skrbi baterija kapacitete 380 miliamper ur, kar sicer ni veliko, a vseeno dovolj za običajno uporabo. Čeprav mobilni telefon Kyocera KY-O1L ne podpira nameščanja mobilnih aplikacij, ima uporabnik na voljo nekaj uporabnih programov, kot so telefonski imenik, sporočila, koledar, budilka in celo spletni brskalnik.

Čeprav si mobilni telefon Kyocera KY-O1L lasti primat najtanjšega mobilnega telefona na svetu, podpira hitra mobilna omrežja LTE, kar pomeni, da je sposoben ponuditi prenos podatkov s hitrostjo do 100 megabitov na sekundo in nalaganje s hitrostjo do 37,5 megabitov na sekundo. Novost sicer meri 91 x 55 x 5,3 milimetrov in tehta 47 gramov, konec novembra pa ga bo ponudil v prodajo japonski ponudnik storitev NTT Docomo. Ker je mobilni telefon Kyocera KY-O1L nekaj posebnega, je temu primerna tudi cena. Ta bo namreč znašala preračunanih 260 evrov.


Prijavi napako v članku