Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
07.08.2023 13:45

Deli z drugimi:

Share

5 najpogostejših napak pri optimizaciji strani in rešitev kako se jim izogniti

Katere so najpogostejše napake pri optimizaciji spletnih strani? Foto: Miklavčič Marketing
Katere so najpogostejše napake pri optimizaciji spletnih strani? Foto: Miklavčič Marketing

V današnjem digitalnem svetu je SEO oziroma optimizacija spletnih strani za iskalnike pomemben korak pri doseganju uspeha na spletu. Ker je cena optimizacije spletne strani lahko kar visoka, se le-te mnogi lotijo samostojno.

Vendar pa obstaja nekaj najbolj pogostih napak, ki jih mnogi še vedno delajo, in ki lahko močno vplivajo na uvrstitev v iskalnikih.

V tej objavi bomo razkrili 5 najpogostejših napak v SEO in rešitve, kako se jim izogniti.

1.    Previsoka osredotočenost na ključne besede

Ključne besede so pomembne za SEO, vendar zagotavljanje, da so prisotne na vaši spletni strani ni dovolj. Previsoko osredotočanje na ključne besede in prekomerno ponavljanje lahko dejansko povzroči, da tekst, ki je sicer morda dober, ravno zaradi nelogičnosti oziroma nenaravne oblike nima pravega SEO efekta.

Rešitev:

Namesto tlačenja ključne besede povsod, kamor je mogoče, raje uporabljajte sopomenke, sorodne izraze in zaimke.

2.    Neobjavljene vsebine

Redno objavljanje visoko kakovostnih vsebin je eden izmed bolj pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na uvrstitev v iskalnikih. Vendar pa številni lastniki spletnih strani ne objavljajo redno in ne posodabljajo svoje vsebine. To hkrati negativno vpliva na pozicije, vaši spletni strani pa jemlje verodostojnost (zaradi zastarelih informacij).

Rešitev:

  • Redno prebirajte svojo spletno stran. Prepričajte se, da so informacije in podatki v starejših objavah točne.
  • Če ne gre drugače, spišite vsebino in jo načrtujte za objavo v prihodnosti. Smiselno je skrbeti za kontinuiteto pri objavljanju.

3.    Zanemarjanje uporabnosti mobilnih naprav

Zelo verjetno je, da večina vaših obiskovalcev uporablja pametni telefon. Prav tako je zelo verjetno, da svoje spletne strani že dolgo niste odprli in pregledali v pametnem telefonu.

Pri optimizaciji strani se nam kaj hitro zgodi, da smo osredotočeni le na verzijo za namizne računalnike in nekako sklepamo, da bo stvar prav tako dobro izpadla na mobilnih napravah. Toda pogosto se to ne zgodi samo od sebe. Neuporabnost strani ali napake na mobilnih napravah so lahko močan dejavnik, da uporabniki vašo spletno stran zapustijo še preden najdejo tisto, kar so iskali. To pa je zelo slab indikator za Google in povod, da je stopnja konverzij nižja.

Rešitev:

Redno pregledujte in prebirajte svojo spletno stran na pametnem telefonu in tablici. Razmišljajte, kako bi lahko izboljšali izkušnjo na teh napravah in redno odpravljajte napake ali zadeve, ki morda niso intuitivne.

4.    Preveč notranjih povezav

Notranje povezave so zelo pomembne, saj so za uporabnike neka bližnjica do dopolnitvenih vsebin, hkrati pa so močan podatek za iskalnike, saj odsevajo hierarhijo spletne strani, oz. vsaj tako naj bi bilo.

Vendar pa preveč notranjih povezav lahko povzroči, da se lahko uporabnik izgubi na vaši spletni strani. Zato mora biti uporaba notranjih povezav premišljena in primerna za uporabniško izkušnjo vaše spletne strani.

Rešitev:

Namen notranjih povezav je torej dopolnitev vsebine (obstoječe informacije). Če povezava, ki je vstavljena v tekst na primer z ničemer ne dopolnjuje informacije, potem zagotovo ni potrebna.

Naše vodilo je, da ima povezava toliko vrednosti, kolikor je pretočna. Več klikov na povezavo pomeni, da je relevantna in na pravem mestu.

Preberite več o tem, kako uporabniška izkušnja vpliva na SEO in uvrstitve.

5.    Neupoštevanje kakovosti povezav

Pridobivanje kakovostnih zunanjih povezav je pomemben del SEO. Vendar pa je treba poskrbeti, da so povezave kakovostne in relevantne. Neupoštevanje kakovosti povezav lahko negativno vpliva na uvrstitev v iskalnikih.

Rešitev:

Za gradnjo povezav uporabljajte kakovostna SEO orodja. Ta vam bodo zagotovile podatke o tem, kakšno avtoriteto imajo določene spletne strani, in kakšno težo podstrani.

Povezave naj bodo vsebinsko smiselne. Za meritev kakovosti uporabljajte orodja, pozornost posvečajte metriki »spam score«.

Preberite vse, kar morate vedeti o gradnji zunanjih povratnih povezav.

Povzetek

Če želite izboljšati svojo uvrstitev v iskalnikih in pridobiti več obiskovalcev, se prepričajte, da se osredotočite na uporabniško izkušnjo, objavljate redno posodobljene vsebine, upoštevate mobilne naprave, uporabljate notranje povezave previdno in pridobivate visokokakovostne zunanje povezave. S pravilnim izvajanjem teh strategij lahko izboljšate uvrstitve v iskalnikih in privabite več prometa na svojo spletno stran.

Preberite več o optimizaciji spletnih strani.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
SEO optimizacija digitalni marketing

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Miklavčič marketing, d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Miklavčič marketing, d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Miklavčič marketing, d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več