Prenosni računalniki
30.11.2009 06:16
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najmanjši računalniški sistem Sagemcom Spiga

Ali se sploh lahko izdela še manjši žepni računalnik kot je Sagemcom Spiga?
Ali se sploh lahko izdela še manjši žepni računalnik kot je Sagemcom Spiga?

Podjetje Sagemcom je na področju izdelave računalniških sistemov doseglo tisto, kar je še pred kratkim veljalo za misijo nemogoče. Izdelalo je namreč žepni računalnik s prodajno oznako Spiga, ki meri komajda 15,8 x 9,4 x 1,8 centimetrov in tehta borih 320 gramov. S tem pa je seveda novinec prevzel lovoriko najmanjšega računalniškega sistema na svetu.

Žepni računalnik Sagemcom Spiga je kot nalašč predvsem za deskanje po svetovnem spletu, saj je opremljen z 12,8-centimetrskim zaslonom ločljivosti 1.024 x 768 točk. Preostala spletna oprema obsega še spletno kamero ločljivosti 1,3 milijona točk, mikrofon ter priključek za slušalke. Za hitro pisanje sporočil pa je na voljo polna tipkovnica QWERTY.

Poganjanju programske opreme in nesmrtnega operacijskega sistema Microsoft Windows XP, prednameščenega na pogonu Solid State kapacitete 8 GB, je kos Intelov procesor Atom. Operacijski sistem naj bi se po zagotovili proizvajalca polno zagnal v slabih 30 sekundah.

Za brezžično povezovanje je poskrbljeno s tehnologijami WiFi, 3G in HSDPA. Ker je na najmanjšem žepnem računalniku Sagemcom Spiga prednameščen operacijski sistem Windows XP, lahko na njem brez težav poganjamo vrsto priljubljenih aplikacij, kot so MSN, Skype, YouTube in še bi lahko naštevali. Dobavljivost in maloprodajna cena najmanjšega žepnega računalnika Sagemcom Spiga pa žal nista bili razkriti.


Prijavi napako v članku