Računalništvo, telefonija
11.04.2013 15:33

Deli z drugimi:

Share

Najem ali nakup računalniške opreme?

Nakup ali njaem računalniške opreme to je sedaj vprašanje. Oglejmo si razlike med tema dvema načinoma iz vidika malega in srednjega podjetja, in preverimo katera možnost nam dolgoročno zniža stroške IT-ja.
Najem ali nakup računalniške opreme?
Najem ali nakup računalniške opreme?

Na tržišču je vedno več ponudnikov, ki ponujajo najem računalniške opreme pod različnimi slogani. Pa vendar se še vedno soočamo z dilemo ali računalniško opremo kupiti ali najeti. Iz ene strani se zdi najem računalniške opreme večkrat boljša izbira kot nakup, saj nam prinaša v naprej predvidene stroške, omogoča vedno zadnjo izvedbo programske opreme (Office,…), ponuja vzdrževanje strojne opreme, ko pa le te ne potrebujemo več jo enostavno vrnemo. Na drugi strani imamo na voljo nakup, pri katerem odštejemo določen denar za novo IT opremo, kasneje pa naj nebi imeli dodatnih stroškov. Ampak jih seveda imamo, tukaj so stroški vzdrževanja strojne opreme, stroški novih licenc-ko kupljene niso več aktualne, pa seveda ne pozabimo na obresti kredita katerega boste vzeli pri banki, razen seveda če ste med tistimi srečneži, ki imajo še prihranke za IT investicije. Tako vam denar dobesedno »sedi« v kotu.

Oba načina posedovanja računalniške opreme imata tako dobre kot slabe lastnosti, eden je primeren za neko stanje, medtem ko je drugi za drugačno. Pomembno pa je, da se zavedamo vseh pozitivnih in negativnih lastnosti teh dveh možnosti in izberete tisto, ki je za vaše podjetje optimalna. Vsekakor pa se moramo držati pravila, da ne gledamo le trenutne cene, ampak količino denarnih enot, ki jih bomo porabili v določenem obdobju.

Nakup računalniške opreme je še vedno najpogostejši način prenove ali nadgradnje informacijskega sistema, ampak ali je tudi najugodnejši? Odgovor je odvisen od tega kaj nam več pomeni oz. koliko so vredne naše IT skrbi? Nekatera podjetja imajo z nakupom računalniške opreme večji občutek varnosti, saj je oprema, ki jo v podjetju uporabljajo tudi njihova last. Ampak ali je nakup tudi ugodnejši? Res je, da podjetje pri nakupu naredi enkrat večjo investicijo v IT, ampak ali se po tej investiciji zares otepe IT stroškov za nekaj let? Nikakor ne, tukaj so še stroški vzdrževanja, stroški nakupa morebitnih dotrajanih delov in stroški novih licenc programske opreme Microsoft ko bodo kupljene neaktualne. V primeru najem se podjetje izogne začetni investiciji, pridobi vzdrževanje strojne opreme, saj ni last podjetja, čez določen čas, ko je potrebno opremo zamenjati, te investiciji ne občuti podjetje ampak najemodajalec IT opreme, ki skrbi, da oprema deluje brezhibno. Možnost okvare opreme in posledično stroški zaustavitve delovnega procesa se zaradi rednega vzdrževanja IT podjetja zmanjšajo. V kolikor pa se oprema pokvari, pa jo najemodajalec-IT podjetje zamenja. Ključni faktor pri najemu je, da izberemo primernega IT partnerja, ki bo za naše podjetje najprimernejši.

Torej če povzamemo nam najem računalniške opreme dolgoročno zniža stroške, in ne povzroča nepredvidenih IT stroškov, vendar opreme nimamo fizično v lasti, v primeru izbire slabega IT partnerja pa imamo lahko veliko nejevolje v podjetju. V primeru nakupa imamo opremo v lasti za njo pa moramo plačevati vzdrževanje, v primeru okvare se nam pojavijo nepredvideni stroški, povzroči pa nam visoke stroške začetne investicije, katera se pojavlja kontinuirano vsake nekaj let.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INOVIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INOVIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Logotip podjetja

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INOVIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku