Računalništvo, telefonija
04.11.2016 13:54

Deli z drugimi:

Share

Če se novi MacBook Pro pokvari, ga lahko vržete kar v smeti!

Novi MacBook Pro - zakaj reči NE?
Novi MacBook Pro - zakaj reči NE?

Na spletu še vedno odmeva nedavna predstavitev prenovljenega prenosnega računalnika MacBook Pro, saj ga je Apple opremil z interaktivnim na dotik občutljivim zaslonom Touch Bar. Ta nadomešča funkcijske tipke in se spreminja glede na trenutno aplikacijo oziroma spletno stran. Z njo lahko na primer upravljamo z glasbo, izbiramo emoje, uporabljamo drsnike in podobno. Ker novost podpira celo operacijski sistem Windows, je še toliko bolj uporabna.

Medtem ko je novi prenosni računalnik MacBook Pro med uporabniki požel veliko pohval, so ga strokovnjaki spletnega portala iFixit označili kot nepopravljivega. To pomeni, da ko prenosniku poteče garancijska doba in se ta pokvari, ga lahko uporabnik le še zavrže. Apple je novost namreč zasnoval na način, da v njem ni praktično ničesar, kar bi lahko popravili, zamenjali ali nadgradili. Novost je zaradi tega od 10 možnih točk na račun popravljivosti dobila le dve točki.

Podjetje Apple je pri novem prenosniku MacBook Pro že dostop do strojnih komponent zaščitilo z nestandardnimi vijaki. Tudi če uporabnik uspe pridobiti namenski izvijač, kaj veliko s tem ne bo pridobil. Ker je Apple v nove prenosnike MacBook Pro vgradil nestandarden pogon Solid State, vsaka nadgradnja odpade. Povsem enako velja za baterijo, saj jo je zaradi uporabe močnega lepila praktično nemogoče odlepiti brez poškodb. Sistemski polnilnik je za nameček »spojeni« z osnovno ploščo, zaslon pa je praktično nemogoče razstaviti v lastni režiji, brez da bi ga povsem uničili. Edina svetla točka tukaj je sledilna ploščica, saj jo lahko odstranimo brez odstranitve baterije.

Najnovejši podvig zanesenjakov spletne strani iFixit si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku oziroma s klikom na spletno povezavo bit.ly/MacBookPro-iFixIT. Postopek razstavljanja novega prenosnika MacBook Pro pa je na voljo na spletni povezavi bit.ly/MacBookPro-TearDown.


Prijavi napako v članku