Računalništvo, telefonija
16.04.2015 10:02
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljši informacijski projekt 2014 je …

AJPES–u nagrada za najboljši informacijski projekt leta 2014 – vzpostavitev Registra zavezancev za informacije javnega značaja.
Najboljši informacijski projekt 2014 je …
Najboljši informacijski projekt 2014 je …

Vas zanima, katere firme so v Sloveniji v državni lasti oziroma kdo je tako ali drugače poslovno povezan z državo? Odslej imate pregled nad vsemi porabniki javnih sredstev na enem mestu. Slovensko društvo Informatika je namreč AJPES-u na Dnevih slovenske informatike, katerega medijski sponzor so Računalniške novice, pravkar podelilo eNagrado za najboljši informacijski projekt leta 2014, konkretno za projekt Register zavezancev za informacije javnega značaja (RZIJZ).

AJPES je zgolj v šestih mesecih od sprejema novele Zakona o dostopu do informacij javnega značaja z lastno razvojno ekipo vzpostavil nov javni register, ki na enem mestu zagotavlja pregled nad vsemi porabniki javnih sredstev (osebami javnega prava) in poslovnimi subjekti pod prevladujočim vplivom države ali lokalne skupnosti. Projekt je obsegal vzpostavitev podatkovne baze registra, izdelavo spletne aplikacije za posredovanje elektronskih prijav za vpis, izdelavo spletnega iskalnika po podatkih registra in izdelavo informacijskih rešitev za izvoz datotek za potrebe drugih državnih organov. Posebnost projekta je bila tudi izdelava računalniškega algoritma, ki na podlagi podatkov iz drugih uradnih evidenc dnevno izračunava posredno in neposredno lastništvo države in samoupravnih lokalnih skupnosti v gospodarskih družbah, ki jih nato aplikacija samodejno vpiše v register.

V aplikacijo so vgrajene vse potrebne kontrole, šifranti, zagotovljen je prenos podatkov iz drugih registrov in evidenc podatkov, kar zagotavlja hiter, enostaven, pravilen vnos in vodenje podatkov. Brezplačna dostopnost podatkov registra je najširši javnosti zagotovljena s spletnim iskalnikom, ki ne zahteva registracije uporabnika, z možnostjo vnosa različnih iskalnih kriterijev oziroma njihovih kombinacij in izpisa aktualnih in/ali zgodovinskih podatkov. Dnevno ažurno stanje celotnega registra je tudi v datoteki XML brezplačno na voljo najširši javnosti, bankam, Upravi RS za javna plačila in drugim uporabnikom.

Zavezance v register vpišejo ali iz njega izbrišejo ministrstva, samoupravne lokalne skupnosti in druge osebe javnega prava kot njihovi ustanovitelji ali pa jih vpiše AJPES sam na podlagi podatkov iz uradnih evidenc. Uprava RS za javna plačila nato na podlagi registra javno objavlja informacije javnega značaja o plačilnih transakcijah, register pa je tudi nepogrešljiv pripomoček informacijskega pooblaščenca in drugih nadzornih organov, s čimer naj bi se bistveno povečala transparentnost porabe javnih sredstev.

AJPES poleg omenjenega registra vodi še številne druge, med drugim poslovni register Republike Slovenije in register transakcijskih računov. Poleg tega zbira in obdeluje letna poročila poslovnih subjektov, izdeluje bonitetna poročila, opravlja večstransko pobotanje obveznosti in terjatev med poslovnimi subjekti in drugo. Spomnimo še, da je AJPES sodeloval tudi pri projektu eVem za gospodarske družbe, za katerega je Slovenija od organizacije OZN leta 2009 prejela najbolj prestižno mednarodno priznanje za odličnost na področju javne uprave: The United Nations Public Service Award – UNPSA 2009.

Zdaj pa veselo brskanje!


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več