Aplikacije in dodatni programi
09.02.2024 07:57

Deli z drugimi:

Share

Najboljše storitve pretakanja glasbe v 2024

Storitve pretakanja glasbe, kot so Spotify, Apple Music, Tidal, YouTube Music, Qobuz in Deezer, so močno spremenile način odkrivanja, poslušanja in deljenja glasbe ter nam omogočile, da to počnemo kjerkoli in kadarkoli želimo.

Dejstvo je, da je trenutna ponudba storitev pretakanja glasbe zelo obsežna. Vsak ponudnik ima ogromno glasbenih knjižnic z vsemi mogočimi izvajalci, albumi, seznami predvajanja in podkasti, vse pa so opremljene s prav toliko vmesniki in funkcijami, kot so besedila skladb, prenos brez povezave, umetna inteligenca, zvočni formati visoke ločljivosti in še veliko več.

Za lažjo odločitev, kateri od teh glasbenih velikanov je najboljši za vas, smo pripravili pregled najboljših storitev pretakanja glasbe, pri čemer smo se osredotočili na merila, kot so cena naročnine, uporabniška izkušnja in kakovost skladb. Pa začnimo.

Spotify

Najboljši za večino uporabnikov

Plusi

 • Odličen UI
 • “Best-in-class” iskanje skladb
 • Več kot 100 milijonov skladb
 • Največja mreža podkastov
 • Zabavne posebne lastnosti

Minusi

 • Brez “hi-res” opcije
 • Občasne težave z delovanje platforme
Specifikacije
Cena (mesečno):Brezplačno / Individualno: $11 / Duo: $15 / Student: $6 / Družinski: $17
Velikost knjižnice:Več kot 100 milijonov skladb
Kvaliteta:160kbps do 320kbps

Na področju pretakanja glasbe je Spotify zagotovo ena najbolj prepoznavnih blagovnih znamk na svetu. Platforma, ki je začela delovati leta 2006, je na voljo po vsem svetu in vsebuje več kot 100 milijonov skladb, njihovo število pa še narašča. Spotify je tudi največja platforma za podkaste na svetu. Ne glede na to ali uporabljate iPhone, Google Pixel, prenosni računalnik ali pa ste v avtomobilu, obstaja velika verjetnost, da bo storitev Spotify združljiva z vašo strojno opremo.

Poleg glasbenega arhiva Spotify ponuja več različnih možnosti naročnine, vključno s posameznimi, družinskimi in študentskimi načrti ter brezplačno različico z oglasi. Uporabniki storitve Spotify Premium prejmejo tudi neomejeno število preskokov skladb, kakovost zvoka 320 kb/s in prenos do 10.000 skladb brez povezave iz petih naprav. Podjetje je zelo dobro tudi pri ohranjanju uporabniškega vmesnika, ki je poznan in zanesljiv pri različnih vrstah strojne opreme.

Spotify je odličen tudi za deljenje. Zaradi integracije z družbenimi omrežji, kot sta Facebook in Instagram, bodo vaši prijatelji videli, kaj ste v zadnjem času poslušali. Pesmi boste lahko delili z drugimi in celo ustvarjali skupne sezname predvajanja, ki jih boste lahko urejali vsi. Če glasbo radi poslušate s pomočjo Alexe, Googlovega pomočnika ali Siri, vas bo razveselilo tudi to, da je Spotify del skoraj vseh teh pametnih ekosistemov.

Kje ima storitev težave? Kakovost skladb, na primer. Za razliko od platform, kot sta Tidal in Qobuz, ki dajeta velik poudarek zvoku visoke ločljivosti, so skladbe v Spotifyju omejene na 320 kb/s, kar bodo opazili le najbolj kritični avdiofili. Če pa želite le pretočni predvajalnik glasbe, ki ponuja veliko žanrov, seznamov predvajanja in zabavnih družabnih funkcij, bo Spotify vaša najboljša izbira.

Apple Music

Perfekten za Apple uporabnike, ki želijo visoko kvaliteto zvoka

Plusi

 • Odlične “hi-res” opcije
 • Odličen vmesnik
 • Več kot 100 milijonov skladb
 • Konkurenčna cena

Minusi

 • Brez brezplačne opcije
 • Ob prekinitvi naročnine se prenešene skladbe zbrišejo
Specifikacije
Cena (mesečno):Individualno: $11 / Student: $6 / Družinski: $17
Velikost knjižnice:Več kot 100 milijonov skladb
Kvaliteta:256kbps AAC, 16-bit/44.1kHz, 24-bit/48kHz, 24-bit/192kHz

Nekateri se še spomnimo Applovega prvotnega prodora na področje digitalizirane glasbe z majhno platformo iTunes, ki je svojo pot začela leta 2000. iTunes, ki je utrl pot Applovemu poenostavljenemu vmesniku in veliki glasbeni knjižnici, se je leta 2015 razvil v Apple Music. Apple Music je ostra konkurenca tekmecem, kot sta Spotify in Tidal, je enostaven za uporabo, ima knjižnico z več kot 100 milijoni skladb, je na voljo na več platformah in ponuja celo možnosti “hi-res” poslušanja.

Apple Music omogoča tudi preizkusno obdobje preden se odločite za eno od številnih možnosti naročnine. Z enomesečnim brezplačnim preizkusom boste imeli dovolj časa, da se dobro seznanite s ponudbo, nato pa boste morali plačati mesečno naročnino, ki znaša 6 USD za študente, 11 USD za individualni načrt in 17 USD za družinski načrt.

Vsaka stopnja vam omogoča dostop do popolnega nadzora predvajanja, priporočene glasbe glede na vaše poslušalske navade in nekaj lepih vizualnih dodatkov za zaslone telefona, tabličnega računalnika in osebnega računalnika. Govorimo o poglobljenih oblogah albumov, besedilih po vrsticah in intuitivnih orodjih za iskanje, s katerimi je iskanje skladb in izvajalcev enostavno.

Kar zadeva kakovost skladb Appleov zvok močno presega Spotifyjevo omejitev 320 kb/s, saj skladbe brez izgub ALAC lahko dosežejo do 24 bitov/192 kHz. Apple Music uporablja tudi manjši format AAC z ločljivostjo do 256 kb/s ter ponuja veliko skladb in albumov v formatu Dolby Atmos, ki ga Apple označuje kot prostorski zvok. Čeprav boste lahko skladbe delili s prijatelji in družino, Apple Music ne ponuja enakih družabnih integracij kot Spotify.

Če poznate zasnovo in uporabniški vmesnik naprav, kot so iPhone, iPad, MacBook in Apple TV, se boste v aplikaciji Apple Music počutili kot doma. Tako namizni kot mobilni vmesniki sta čista, preprosta in enostavna za navigacijo. Vse, kar potrebujete, je na dosegu roke. Poleg tega je na voljo kompatibilnost z vsemi vrstami pametnih zvočnikov (kot sta Sonos in Applov HomePod) in pametnih zaslonov, ki ponujajo izvirno podporo za Apple Music.

Tidal

Kvaliteta za prave avdiofile in kompatibilnost s številnimi napravami

Plusi

 • Odlične možnosti urejanja seznamov predvajanja
 • Ene najboljših “hi-res” skladb med konkurenco
 • Več kot 110 milijonov skladb
 • Kompatibilnost s širokom naborom naprav
 • Vključuje možnost poslušanja brez internetne povezave

Minusi

 • Cena
Specifikacije
Cena (mesečno):HiFi: $11 / HiFi Plus: $20 / Student: $6 / Družinski: $16
Velikost knjižnice:Več kot 110 milijonov skladb
Kvaliteta:320kbps, 16-bit/44.1kHz, 24-bit/192kHz

Ko je govora o visoki kakovosti pretakanja glasbe, je storitev Tidal brez dvoma ena najboljših na tem področju.

Tidalova naročninaHiFi, ki slovi po tem, da se osredotoča na odlično kakovost zvoka, vam omogoča dostop do ogromne knjižnice skladb 16-bitne/44,1 kHz kakovosti. Če pa želite resnično izboljšati kakovost, lahko vložite nekaj dodatnih dolarjev v najvišji načrt HiFi Plus, ki vam odpre vrata do 24-bitnih/192 kHz vsebin v formatih, kot so HiRes FLAC, Dolby Atmos, Sony 360 Reality Audio, FLAC in Master Quality Authenticated (MQA). Vsi izvajalci in albumi v storitvi Tidal niso v visoki ločljivosti, vendar obstaja velika verjetnost, da ima več izvajalcev, ki jih imate radi, v arhivu vsaj nekaj posnetkov v visoki ločljivosti.

Pravi oboževalci bodo uživali tudi v tem, da se Tidal posveča dodatni vsebini, vključno z videoposnetki in prenosi v živo, kar omogoča bolj poglobljeno glasbeno izkušnjo. Prav tako smo veliki oboževalci seznamov predvajanja, ki jih oblikujejo glasbeniki.

Kar zadeva združljivost med platformami, je Tidal na voljo tudi v številnih priljubljenih napravah, od strojne opreme iOS in Android do pametnih zvočnikov, pametnih zaslonov, naprav za pretakanje in celo lastne podpore za AV od avdio znamk, kot sta Sonos in Harman Kardon, prek storitve Tidal Connect. Uporabniški vmesnik storitve Tidal je od aplikacij do namiznih različic čist, zelo pregleden in prilagojen vašim nastavitvam.

Čeprav je njihov HiFi Plus načrt vsekakor dražji, lahko Tidal v prvih 30 dneh novega članstva preizkusite brezplačno. Platforma ponuja tudi popuste za študente in nekatere druge specifične profile uporabnikov.

Če iščete vrhunsko kakovost zvoka in nadarjene kuratorje, morate preizkusiti platformo Tidal. Poleg tega boste veliko skladb visoke kvalitete težko našli drugje.

Qobuz

Še ena nekoliko ugodnejša možnost za avdiofile

Plusi

 • Kvalitetna uredniška vsebina
 • Velika “hi-res” knjižnica glasbe
 • Možnost nakupa skladb in albumov brez naročnine
 • Cenejša variatna napram storitvi Tidal
 • Brezplačna testna verzija za načrt Studio

Minusi

 • Manko družabnih lastnosti
Specifikacije
Cena (mesečno):Studio: $11 / Sublime: $15 / Družinski: $16
Velikost knjižnice:Več kot 100 milijonov skladb
Kvaliteta:16-bit/44.1kHz, 24-bit/192kHz

Qobuz, ki je tesen konkurent platforme Tidal, je še eden od velikih akterjev na trgu za pretakanje glasbe, ki se osredotoča na “hi-res” glasbo. Ponuja več kot 100 milijonov skladb v kakovosti CD brez izgub in več kot 240.000 albumov “hi-res” kvalitete. Qobuz pretakanje zvoka izvaja z visokokakovostnimi datotekami FLAC od 16-bit/44 kHz do 24-bit/192 kHz, kar seveda pomeni odlično kvaliteto. Ne glede na to, ali poslušate prek zvočnikov ali slušalk, bodo skladbe na tej dotični platformi zvenele karseda najbolje.

Kar zadeva stroške naročnine je Qobuz tudi nekoliko cenejši od Tidala. Načrt Studio za 11 dolarjev na mesec vključuje poslušanje brez povezave ter čudovit mobilni in namizni vmesnik z dodatno vsebino. Ta vključuje življenjepise izvajalcev, recenzije, članke, priročnike za uporabo in še več. Za 15 dolarjev na mesec pa načrt Sublime doda do 60-odstotni popust na številne nakupe v visoki ločljivosti.

Ne smemo pa pozabiti na še en bombonček. Za prenos skladb in albumov visoke ločljivosti Qobuz lahko plačate brez mesečne naročnine.

Slaba stran platforme je, da nima skladb Dolby Atmos, kot Apple Music, Tidal in Amazon Music ter da nima podkastov ali video vsebin.

Amazon Music

Odlična uporabniška izkušnja, “hi-res” avdio, super izbira za Prime uporabnike

Plusi

 • Ogromna knjižnica glasbe
 • Velika izbira “hi-res” skladb in albumov
 • 90-dnevni brezplačni preizkus
 • Popust za Amazon Prime naročnike
 • Popust za imetnike naprave Echo

Minusi

 • Komplicirane naročniške opcije
 • Amazon Music ima samo način “shuffle”
Specifikacije
Cena (mesečno):S Prime naročnine: $10 / w/o Prime: $11 / Družinska: $17 / Lastnik samostojne naprave: $6
Velikost knjižnice:Več kot 100 milijonov skladb
Kvaliteta:320kbps, 16-bit/44.1kHz, 24-bit/192kHz

Amazon Music je edinstvena storitev pretakanja, zlasti za tiste, ki že plačujejo Amazonovo letno članarino Prime za 139 dolarjev (ali 15 dolarjev na mesec). Tako kot številne platforme, ki smo jih obravnavali do zdaj, Amazon Music ponuja zvočne formate v kakovosti CD, skladbe Dolby Atmos in 360 Reality Audio, veliko glasbeno knjižnico in nekaj odličnih integracij za pametni dom (zlasti za naprave s podporo Alexa). Beseda”edinstvena” je namenjena predvsem razumevanju cen storitve Amazon Music, ki so milo rečeno zapletene.

Ste Amazon Prime naročnik? Odlično! To pomeni, da boste lahko za 10 dolarjev na mesec dobili storitev Amazon Music Unlimited (AMU) brez oglasov. Nečlani pa bodo za navadno naročnino plačali 11 dolarjev na mesec. Če vas zanima Amazon Music Unlimited in imate v lasti zvočnik Echo, se lahko naročite na načrt za enega lastnika naprave. Ta stane le 6 dolarjev na mesec, vendar boste AMU lahko uporabljali le na eni napravi. Na voljo je tudi družinski načrt AMU za 17 dolarjev na mesec (169 dolarjev na leto), ki vključuje do šest uporabnikov.

Cen ni nemogoče razumeti, vendar je ugotavljanje, katera možnost je najbolj smiselna za vas, lahko velik zalogaj. Poleg tega ima Amazon tehnično gledano dve različni storitve pretakanja glasbe: Amazon Music Unlimited in Amazon Music Prime. Slednja je vgrajena v članstvo Amazon Prime in vam omogoča dostop do celotne Amazonove glasbene knjižnice, vendar je predvajanje omejeno na naključni način, prav tako pa ne boste mogli poslušati skladb visoke kvalitete.

Ne glede na to, ali glasbo poslušate z aplikacijo Amazon Music Unlimited ali Amazon Music Prime, je aplikacija Amazon Music videti odlično na mobilnih in namiznih napravah. Amazon Music Unlimited naročniki imajo na voljo tudi video vsebine, prenose brez povezave in zabavno funkcijo pomikanja besedil.

Deezer

Zlata sredina

Plusi

 • Robustna knjižnica glasbe
 • Možnost prenosov brez internetne povezave
 • Vsebuje video vsebine in podkaste
 • CD raven kvalitete

Minusi

 • Brez “hi-res” glasbe
Specifikacije
Cena (mesečno):Brezplačno / Premium: $12 / Družinski: $20 / Študent: $6
Velikost knjižnice:Več kot 120 milijonov skladb
Kvaliteta:128kbps, 320kbps, 16-bit/44.1kHz

Storitev Deezer ponuja še večjo knjižnico glasbe od konkurentov, kot sta Spotify in Apple Music ter glasbo v kakovosti CD, vendar pa ne ponuja “hi-res” glasbe, ki jo najdete na platformah, kot sta Tidal in Qobuz. Deezer je nenavadno dražji napram ostalim, razen Tidal, ki je dražji, vendar ponuja “hi-res” glasbo. Njegov individualni načrt stane 12 dolarjev na mesec, za to pa dobite dostop do neomejenega poslušanja, besedil, video vsebin, poslušanja brez povezave in nekaj drugih funkcij.

Deezer je tudi ena redkih platform za pretakanje glasbe, ki omogoča nalaganje lastnih skladb. Čeprav je pri tem kakovost omejena na MP3 in z mobilno napravo ne boste mogli prenašati skladb, je lepo imeti možnost, da svojo knjižnico razporedite po več napravah.

Deezer je včasih ponujal načrt HiFi, ki je stal 15 dolarjev na mesec, zdaj pa so njene 16-bitne/44,1 kHz skladbe FLAC vključene v načrte Premium in Family. Kot smo že omenili je kakovost slabša od najnaprednejših akterjev, kot sta Tidal in Qobuz, vendar je kakovost še vedno visoka. Uporabniki brezplačne verzije Deezerja lahko dostopajo le do datotek MP3 s hitrostjo do 128 kb/s.

Kar zadeva uporabniški vmesnik Deezerja na namiznih in mobilnih platformah sta obe različici prilagojeni enostavni navigaciji po seznamih predvajanja, žanrskih oznakah in podobnih iskalnih merilih. Na voljo je tudi več priporočenih kategorij in bogata knjižnica podkastov.

Storitev Deezer dobro izpolnjuje več najpomembnejših zahtev za dobro storitev pretakanja glasbe. Ljubitelji “hi-res” glasbe bodo morda raje pogledali drugam, vendar menimo, da je Deezer vsekakor vreden preizkusa, zato izkoristite 30-dnevni brezplačni preizkus!

YouTube Music

Najboljše, kar ponujata glasba in YouTube skupaj

Plusi

 • Vrhunska knjižnica glasbe
 • Enostaven cenovni model
 • Intuitiven uporabniški vmesnik

Minusi

 • Brez “hi-res” glasbe
 • Brez uredniške vsebine
Specifikacije
Cena (mesečno):Brezplačno / Premium Individual: $11 / Družinski: $17 / Študent: $5.50
Velikost knjižnice:Več kot 100 milijonov skladb
Kvaliteta:256kbps

Končno smo prišli do platforme YouTube Music. YouTube Music združitev številnih plačljivih storitev Googla/YouTuba, ki so bile pred tem (vključno z Google Play in YouTube Red) in je ene vrste enotna trgovina za vse, kar je povezano z … glasbo. Naročniki bodo imeli dostop do več kot 100 milijonov skladb, podkastov, intuitivnega orodja za besedila, odličnih seznamov predvajanja in še veliko več. Ljubitelje glasbe visoke kvalitete bi radi obvestili, da je kvaliteta skladb v storitvi YouTube Music omejena na 256 kb/s.

To pa ne pomeni, da morate takoj obupati. Pravzaprav menimo, da ima YouTube Music veliko prednosti, ko gre za splošne vmesnike za namizne in mobilne naprave. Prehajanje z enega planela na drugega je hitro in enostavno, večina vsebin, ki jih želite poslušati, pa se nahaja v zavihkih “Domov” in “Knjižnica”. Prvi je središče za priporočene vsebine glede na vaše navade poslušanja, drugi pa je shramba za vse vaše osebne sezname predvajanja, priljubljene skladbe in albume ter druge funkcije, specifične za uporabnika.

Navdušujoče je tudi gledati, kako se aplikacija YouTube Music sinhronizira z lokalnim časom in vremenskimi razmerami. Ti dejavniki vplivajo na vrsto glasbe, ki jo bo platforma priporočila.

Kar zadeva cene je na voljo le en plačljiv naročniški načrt: YouTube Music Premium. Ta plačljivi nivo odstrani oglase za poslušanje na namizju in mobilnih napravah, omogoča prenose brez povezave in vam omogoča sladko funkcijo, imenovano Smart Downloads. Ko je ta omogočena, lahko aplikacija YouTube Music samodejno prenese vaše najljubše skladbe, izvajalce in albume za poslušanje brez povezave ter celo doda priporočene skladbe in albume.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več