Digitalizacija
Poslovne rešitve
16.06.2022 14:07
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljše, kar lahko ponudi analitika v oblaku

IT infrastruktura podjetja danes predstavlja velik del uspešnega poslovanja, saj brez nje preprosto ne gre več. Hkrati pa nam mora nuditi tudi ustrezne rešitve, ki naš posel podpirajo in nam ga pomagajo razvijati.
Vir: SRC
Vir: SRC

Analitika v oblaku je pravi zagon dobila pred kratkim, saj podjetja spoznavajo njene prednosti in ugotavljajo, da uspejo v kratkem času procesirati goro podatkov, ki jih lahko uporabijo v svoj prid. Še pred leti to na tako učinkovit način in v tako kratkem času ni bilo mogoče.

Zakaj je SAP Analytics Cloud tako koristen za podjetje?

SAP Analytics Cloud je rešitev, ki omogoča avtomatizirano obdelavo podatkov. Prepričala vas bo s tem, da omogoča dashboarde (podatki, kazalci, grafi …), planiranje in napredno analitiko. Z vsemi temi podatki bodo odločitve vodilnih temeljile na preverjenih statistikah, bodo hitre in hkrati vedno utemeljene.

Preprosto povedano: zaposleni se zaradi podatkov iz SAP Analytics Cloud manj ukvarjajo z birokracijo in pripravljanjem podatkov, zato je njihova produktivnost večja. Če imate zaposlene, ki se morajo ukvarjati s tem, kar lahko bolje in hitreje naredi SAP Analytics Cloud, ne bodo imeli časa za pomembne aktivnosti v povezavi s poslom in podjetje bo hitro v težavah. Temu pa se želite izogniti.

SAP Analytics Cloud je edini, ki podpira cel krog upravljanja podjetja

S SAP Analytics Cloud lahko ukrepate takoj. Ne samo, da imate analitiko in vse podatke v trenutku na dosegu, vizualizirate in simulirate lahko celo možne rezultate svojih odločitev.

Je edini izdelek za analitiko v oblaku, ki podpira celotno upravljanje podjetja na enem mestu. Začne se s sodelovanjem odgovornih pri pripravi letnega načrta, v istem orodju se spremlja dejanska realizacija skozi leto in napovedujejo se pričakovani prihodki/odhodki. Nad temi podatki se ves čas izvaja samodejna analitika, ki istočasno omogoča tudi napovedovanje prihodnosti.

SAP Analytics Cloud se lahko poveže na katerikoli ERP sistem ali vir podatkov (CRM, HR, DMS, ali vir kot je baza, csv, excel, itd.) in odločevalcu nudi informacije v realnem času.

Da bi bolje razumeli celotno sliko, smo se pogovarjali s Tilnom Rebcem, izvršnim direktorjem podjetja SRC, v katerem so uvedli rešitev SAP Analytics Cloud za podporo internim procesom planiranja, sprotnega napovedovanja ter spremljanja rezultatov podjetja.

Tilen Rebec, izvršni direktor podjetja SRC
 • Za kaj vse v podjetju danes uporabljate SAP Analytics Cloud?

Če odgovorim na kratko, ga uporabljamo predvsem za pregled poslovanja; spremljanje realizacije plana, nadzor nad stroški, donosnost tako posameznih projektov kot oddelkov znotraj podjetja.

Ker je s SAP SAC plansko in BI orodje, ga v izhodišču uporabljamo za letno planiranje prihodkov in stroškov podjetja, potem pa med letom za spremljanje pregleda poslovanja. Tedensko in mesečno ga uporabljamo tudi za »forcastiranje«, torej napovedovanje prihodkov in stroškov, zato imamo vedno pregled nad pričakovano mesečno in kvartalno realizacijo, ki jo natančneje spremljamo. Naš kontroling ga uporablja tudi za izvedbo kvartalnih analiz in pripravo mesečnih poročil, saj so vsi podatki poslovanja zbrani na enem mestu.

 • Zakaj ste se v podjetju SRC v prvi vrsti odločili ravno zanj? Katere so bile ključne lastnosti, ki so vas prepričale?

Pred SAP SAC-om smo za napovedi in planiranje uporabljali drug program, ki smo ga z leti in širjenjem podjetja, prerasli.

Drug pomemben razlog je bil, da smo želeli imeti brez čakanja vsak trenutek na voljo pregled aktualnega stanja poslovanja podjetja, ki je dosegljiv vsakemu od vodij, tudi če ni v pisarni. Analize poslovanja je sicer kvalitetno pripravljal tudi naš kontroling, vendar je bilo na natančne aktualne podatke včasih potrebno čakati tudi nekaj dni. Videli smo, da lahko z eno potezo rešimo več potreb v enem samem orodju, omogoča pa tudi vse potrebne analize in simulacijo verjetnih scenarijev poslovanja glede na spremenljive tržne in gospodarske razmere.

 • Kaj pa se je ob uporabi izkazalo kot največja prednost oziroma kaj je uporaba prinesla podjetju? Imate morda kakšen zanimiv primer iz prakse, ko se je SAP Analytics Cloud izkazal za nepogrešljivega oziroma je potrdil pravilnost odločitve?

Z uporabo SAP SAC smo največ prihrankov zabeležili pri našem času za planiranje, ki se je včasih zavlekel v nekaj tednov, sedaj pa to štejemo v dnevih.

Poleg planiranja prihodkov lahko zelo natančno planiramo stroške po postavkah (plače, ostali stroški, podizvajalci …). Z enostavnim in hitrim vnašanjem finančnih planov in napovedi takoj zaznamo, če in koliko manjka do izpolnitve plana na katerem od programov. Enako velja za najvišji nivo vodstva, kjer predsednik uprave sproti spremlja finančno sliko za celotno SRC skupino, za 3 ločena podjetja in 4 poslovna področja. Dejansko se lahko odločamo na podlagi podatkov. Osebno sta je všeč tudi enostavna uporaba in pregleden prikaz podatkov. Rešitev je v oblaku in zato lahko dostopna od kjerkoli.

 • Kaj pa povezljivost z ostalimi sistemi v podjetju? Kako se sooča s povezljivostjo z ERP sistemi ali viri različnimi podatkov?

SAC smo v obe smeri integrirali z našim ERP sistemom (MS Dynamics Navision). Pri tem ni bilo nobenih težav.

 • Zanima me sam uporabniški vidik oziroma zahtevnost uporabe. Ni nevarnosti, da se v množici podatkov izgubimo (statistike, napredna analitika in ostali podatki, ki jih nudi)? S čim se doseže preglednost?
  Uporaba je dokaj enostavna
  . Pomembno je, da veš, kaj želiš spremljati in kaj ti tej podatki pomenijo ter se tako ne izgubiš v »preglobokem« kopanju po podatkih. V prvi vrsti spremljam realizacijo plana in to lahko tudi primerjamo z napovedjo, ki jo v našem podjetju spremljamo na tedenskem nivoju.
  SAP omogoča pogled vse do zadnjega vnesenega računa, vendar v globino koplješ, ko opaziš morebitna večja odstopanja od planiranega – kar je pri prikazu podatkov zelo lahko razbrati. In tako lahko pravočasno ukrepaš.

Poglejte, kako je videti sam program SAP SAC.

Prvih 10, ki si ogleda celoten posnetek, prejme darilo.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem SRC.
Vas zanima več iz te teme?
oblak


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več