Igre
28.09.2009 10:04
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najbolj obetavne igre letošnje jeseni

Jeseni se lahko nadejamo polne košare dobrih iger.
Jeseni se lahko nadejamo polne košare dobrih iger.

Na spletni strani PC World so izbrali najbolj obetavne igre, ki jih lahko pričakujemo v letošnji jeseni. Seveda ne gre samo za igre za osebni računalnik, pač pa tudi za konzole. Kot je bilo za pričakovati, je med njimi nekaj nadaljevanj uspešnih serij, nekaj pa je tudi novincev, za katere bo zanimivo videti, kako se bodo glede prodajnih številk odrezali ob izidu.

HALO 3: ODST, za XBOX 360, 22. september – OSDT v naslovu je okrajšava za “Orbital Drop Shock Trooper”, kar je tudi lik, ki ga bomo igrali v tem delu nadvse priljubljene Microsoftove igre, ki ga zopet razvija studio Bungie. V igri se bomo potikali po ruševinah mesta New Mombasa, ki je bilo uničeno v drugem delu. Med ruševinami bomo iskali obveščevalne informacije in pogrešane člane našega voda ter skozi kratke filmčke razkrivali njihove zgodbe. Posebnost tega dela bo tudi, da nam skozi kampanjo ne bo treba premočrtno, pač pa se bomo lahko sami odločali, katerih nalog se bomo lotili.

Dead Space: Extraction, za Wii, 28. september – igra bo kar se tiče zgodbe predhodnik naslova Dead Space, ki je oktobra 2008 izšel za osebne računalnike, Playstation 3 in XBOX 360. Tako kot prvenec, je tudi ta del igre nastal izpod tipkovnic ustvarjalcev Visceral Games, založil pa ga bo Electronic Arts. Kot je bilo za pričakovati, se bomo zopet borili proti Necromorphom – stvorom, ki prevzamejo človeško telo in ga spremenijo v nadvse neestetsko ter nasilno življenjsko obliko. Seveda bo igra izkoristila Wii-jev daljinec, katerega bomo lahko uporabljali kot namerilnik pri streljanju in za izživljanje z žago nad Necromorphi. Omeniti pa velja, da bo gibanje v igri omejeno, saj nas bo ta vodila po “tračnicah”, tako kot je bila to praksa v nekateri starejših naslovih tipa Virtua Cop. Za nekatere zna biti to precejšen minus. Če se bo igri za to uspelo oddolžiti na drugih področjih bomo videli, ko prispe v naše trgovine.

Gran Turismo PSP, za Playstation Portable, 1. oktober – ena najboljših, če ne kar najboljša dirkaška igra za Playstation sedaj končno prihaja tudi na njegovega mlajšega brata, Playstation Portable. Tudi za razvoj tega dela igre so odgovorni pri Polyphony Digital, ki deluje pod okriljem Sonyja in kjer so razvili praktično celotno serijo. Kljub temu, da je igra namenjena prenosni konzoli, po vsebini ne bo prav dosti zaostajala za tisto, namenjeno sobnemu Playstationu. Tako bomo v njej vozili 800 avtomobilov, ki jih bo moč preobleči v 4500 barvnih kombinacij in z njimi brzeti po več kot 30-ih dirkališčih. V igri sicer žal ne bo poškodbenega modela, a tega ni bilo niti v prejšnjih delih serije, namesto tega računsko moč procesorja za fiziko ustvarjalci raje namenjajo realističnemu fizikalnemu modelu med dirkanjem. Navidezni dirkači se že veselijo napetega dirkanja med počasno vožnjo z mestnimi avtobusi ter med dolgočasnimi predavanji.

Operation Flashpoint: Dragon Rising, za PC, Playstation 3 in XBOX 360, 6. oktober – britanski razvijalci Codemasters v tem delu igre obljubljajo avtentična orožja, ki jih bo več kot 70 in se bodo menda obnašala v skladu s tistimi v resničnem življenju. Seveda to sovpada z obljubami o realističnem fizikalnem modelu, ki bo skupaj z napredno umetno inteligenco nasprotnikov na otoku Kiska nudil odlično igralno izkušnjo. Za tiste, ki jim veliko pomeni napredna grafična podoba, bo zanimiva tudi obljuba avtorjev o grafičnem pogonu, ki naj bi zmogel izrisovati vidno polje kar 35 kilometrov v daljavo. Dodaten bonus, ki ga omenjajo avtorji igre, je tudi učinek, ki ga bodo imele odvržene bombe. Večja kot bo bomba, večji bo njen učinek na teren in s tem tudi na igranje, saj se bo v nekaterih primerih v zrak vzdignilo toliko prahu, da bo to dejansko močno vplivalo na vidljivost. Vsekakor igra, ki jo navdušenci nad bitkami v drugi svetovni vojni lahko napeto pričakujejo.

Uncharted 2: Among Thieves, za Playstation 3, 13. oktober 2009 – igra bo nadaljevanje prodajne uspešnice Uncharted: Drake’s Fortune, ki je za Playstation 3 izšla konec leta 2007 in so jo do sedaj prodali v preko 2,6 milijonih izvodov. Gre za akcijsko pustolovščino v stilu Lare Croft, le da je tu namesto ženske protagonistke v glavni vlogi moški, Nathan Drake. V drugem delu igre se bo zgodba vrtela okoli Marca Pola in njegove propadle odprave iz Kitajske v domovino, leta 1292. Takrat naj bi ta namreč odplul s 14-imi ladjami in preko 600 člani posadke, domov pa naj bi se vrnila le ena ladja in 18 mož. Nathan se bo tako odpravil po sledeh izgubljene pomorske flote in tekom zgodbe odkril, da gre za precej večjo zaroto kot se je zdelo na začetku. Razvojna skupina Naughty Dog za drugi del obljublja tudi izboljšano grafično podobo in pa predvsem boljši izkoristek Playstationovega procesorja Cell, saj naj bi ga prvi del izkoristil le do 30 %, sedaj pa naj bi bil procesor zaseden od 90 do 100 %. Kaj bo to pomenilo za igranje, pa bomo seveda videli ob izidu.

Brütal Legend, za Playstation 3 in XBOX 360, 16. oktober – ta nekoliko nenavadna akcijska pustolovščina nastaja pod budnim očesom Tima Shaferja, ki je bil zaslužen za odlično igro Full Thorttle, ki je izšla že davnega leta 1995. Vpliv Full Thorttla pa se bo poznal tudi na nastajajočem naslovu, ki navdih drugače črpa iz Timovih glasbenih izkušenj. Zgodba bo tako spremljala našega junaka, ki ga bo posrkalo v fantazijski svet navdihnjen z naslovnicami heavy metal albumov. Na splošno bo celotna igra prežeta s to zvrstjo glasbe, saj bodo igralcem glasove posodila tudi nekatera zveneča imena iz glasbenega sveta. Denimo Lemmy Kilmister, Rob Halford, Ozzy Osbourne in drugi. Tudi glavno orožje v igri bo poleg bojne sekire še kitara nabita z magičnimi močmi. Sliši se odbito, če bo le igralnost na tako visokem nivoju kot domišlija avtorjev, potem uspeh ne more izostati.

Borderlands, za PC, Playstation 3 in XBOX 360, 20. oktober – kaj se zgodi, če križamo Mad Maxa z igranjem domišljijskih vlog? Borderlands. Avtorji igre, skupina Gerbox, za to prvoosebno streljanko s primesmi igranja domišljijskih vlog napovedujejo naključne stopnje s povsem naključno generiranimi zemljevidi, naključne nasprotnike, naključne poteze nasprotnikov in ogromen arzenal orožja za njihovo odstranjevanje. No, da le tudi igralnost ne bo povsem naključna. O tem bomo sodili, ko se bomo dejansko podali na planet Pandora, kjer se bo odvijalo dogajanje v igri. Na nas bo, da najdemo skrivnostno votlino, ki naj bi vsebovala še bolj skrivnostno nezemeljsko tehnologijo. Edina težava je, da je bila prejšnja ekipa, ki se je lotila raziskovanja, popolnoma izbrisana iz obličja planeta, saj votlino obdaja nekakšno zaščitno polje. Bomo imeli mi več sreče?

Alpha Protocol, za PC, Playstation 3 in XBOX 360, 27. oktober – naslov ustvarjalcev Obsidian Entertainment, ki so nas osrečili že z odličnima Star Wars: Knights of the Old Republic in Neverwinter Nights 2, bo v skladu z današnjimi trendi tretjeosebno akcijsko igranje domišljijskih vlog. V igri bomo postavljeni v vlogo odpadniškega agenta CIE, ki ga izdajo njegovi delodajalci in mu tako ne preostane drugega, kot da se loti razkrivati zaroto, v katero je vpleten in si tako opere svoje ime. Še dodatno dejstvo, ki govori v prid temu, da bi igra dejansko lahko bila ne le dobra, ampak celo odlična pa je, da je glavni oblikovalec Chris Avellone. Ta je bil v veliki meri odgovoren že za Planescape: Torment, ki je izšel leta 1999 in še danes velja za enega najboljših primerkov igranja domišljijskih vlog.

Forza Motorsport 3, za XBOX 360, 27. oktober – lahko bi rekli, da je naslov igre za Microsoftovo konzolo to, kar je Gran Turismo za Sonyjev Playstation. Še več, avtorji igre Turn 10 Studios obljubljajo tudi podroben poškodbeni model, ki ga do sedaj v Gran Turismih še nismo ugledali. Poleg poškodbenega modela se bo naslov lahko pohvalil še z neverjetno podrobnostjo modeliranja, vsak avto naj bi bil namreč modeliran z 10-krat več poligoni kot v predhodniku, ki je izšel leta 2007. Vozili bomo lahko 400 avtomobilov 50-ih različnih proizvajalcev, ki jim bo moč nastavljati tehnične lastnosti in jih tako prilagoditi našemu stilu vožnje, za zmago na več kot 100 dirkališčih. Navidezni dirkači že pripravljajo volane in tiščijo pedale za plin.

Ratchet & Clank Future: A Crack in Time, za Playstation 3, 27. oktober – priljubljena ploščadno-akcijska serija avtorjev igre Insomniac Games bo to jesen dobila nadaljevanje, v katerem se bo zgodba pletla okoli ugrabljenih robotov ter vesoljskih ultra zlobnežev. Toda bolj kot zgodba bo pomembno igranje, ki je srce igre in za katerega avtorji poleg odlične mehanike in domišljijskih sovražnikov obljubljajo še prebrisane uganke, ki jih bo moč reševati z združitvijo moči Ratcheta in Clanka. Prvič v seriji naj bi videli tudi potovanje skozi čas in manipulacijo s časom, kar bo imelo precejšen vpliv na mehaniko igranja.

Dragon Age: Origins, za PC, Playstation 3 in XBOX 360, 3. november – igra, ki jo vsi ljubitelji igranja domišljijskih vlog pričakujemo z našpičenimi ušesi. Nič čudnega, saj so njeni ustvarjalci, skupina Bioware, odgovorni za eno najboljših serij igranja domišljijskih vlog sploh. Njihov Baldur’s gate, ter njegovo nadaljevanje, skupaj z dodatki se je ponašal z vrhunsko igralnostjo, zgodbo in podrobno izdelanimi liki. Dragon Age ni nadaljevanje te izjemno uspešne igre, pač pa se bo odvijal v povsem drugem okolju, v svetu, ki so ga posebej za to igro ustvarili pri Biowaru. Pri stvaritvi tega so se zgledovali po Georgu R. R. Martinu, uveljavljenemu avtorju fantazijske literature. Svet naj bi bil tako moralno kompleksen, z mnogokrat zabrisanimi mejami med dobrim in zlom. Posebnost igre, ki se skriva tudi v naslovu, je, da bomo že na začetku izbrali raso in družbeni položaj lika, kar ne bo le za okras in samo sebi namen, pač pa se bo dejansko odražalo na tem, kako in kje bomo pričeli z igranjem ter kakšen odnos bodo do nas imeli neigralčevi liki.

Modern Warfare 2, za PC, Playstation 3 in XBOX 360, 10. november – polni naslov igre je Call of Duty: Modern Warfare 2 in prinaša nekaj za vse, ki ste se že naveličali streljank na temo druge svetovne vojne. Igra studia Infinity Ward se bo osredotočala predvsem na večigralstvo, toda vsebovala bo tudi zgodbovni del za enega igralca, ki bo po besedah avtorjev nudil od 6-10 ur igranja. Večigralski način pa bo omogočen preko LAN povezave ter preko interneta oziroma v primeru, da ga bomo igrali na konzoli preko PlayStation Networka ali spletnega servisa Xbox Live. Dogajanje igre pa bo postavljeno v Rusijo, Kazahstan ter v puščavski Afganistan in sončni Rio de Janeiro. Nova pridobitev, ki jo bo v seriji predstavil naslov pa je sejanje smrti iz dveh orožij naenkrat.

Assassin’s Creed: Bloodlines, za PSP, 17. november – kronološko gledano bo dogajanje v igri Bloodlines postavljeno med prvi in drugi del Assassin’s Creeda, odvijalo pa se bo na otoku Ciper, kjer bomo zopet postavljeni v kožo najemniškega morilca Altairija. Tokrat bo njegova naloga poiskati in umoriti zadnje izmed templjarjev. Tako kot prvi del tudi tega razvija Ubisoft Monteral, toda tokrat v sodelovanju z Griptonite Games, ki imajo nekoliko več izkušenj z izdelovanjem iger za prenosne konzole.

Left 4 Dead 2, za PC in XBOX 360, 17. november – igra je zaradi nazornega prikaza nasilja v nekaterih državah že pred izidom dvignila veliko prahu. Kot smo že pisali, so jo v Avstraliji celo prepovedali, oziroma ji odrekli starostno oznako. Kar je seveda igri med kupci igre v drugih delih sveta naredilo precejšnjo reklamo. Sicer v drugem delu igre ne pričakujemo večjih oziroma bistvenih novosti, pač pa bolj kot to nadgrajen prvi del s še več krvi, akcije in razpadajočih trupel. Kot v prvencu bo tudi tu bistveni del igre večigralstvo, kjer bo predvsem večji poudarek na sodelovalnem načinu. Zombije bomo torej zopet množično iztrebljali sredi novembra, do takrat pa pridno vadite na prvem delu.

Assassin’s Creed 2, za PC, Playstation 3 in XBOX 360, 17. november – kot v prvencu igre bomo tudi tokrat igrali v vlogi gibčnega in nevarnega morilca, vendar bo Altairja zamenjal mlad plemič z imenom Ezio Auditore da Firenze. Ko mladeniču umorijo očeta bankirja, se odpravi na maščevalni pohod, na nas pa bo, da ga pripeljemo do uspešnega konca. Dogajanje igre bo postavljeno približno 295 let za prvim delom, v renesančno Italijo, kjer se bomo srečali in spoprijateljili celo z Leonardom da Vincijem, katerega izum bomo uporabili za možnost leta po zraku. Zanimiva novost, ki jo napovedujejo avtorji igre, je, da nam bodo sovražniki tokrat znali slediti do naših skrivališč. Velja omeniti še, da bomo lastniki osebnih računalnikov na igro morali čakati nekoliko dlje, saj zanje izide šele v prvem četrtletju leta 2010.

Vas zanima več iz te teme?
napovedi iger

Prijavi napako v članku