Programska in razvojna orodja
05.08.2021 09:00
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najbolj kul tehnologija letošnjih olimpijskih iger

Olimpijske igre so poleg športnih dosežkov vedno navduševale tudi z uporabo najnaprednejše tehnologije. Letošnje igre v Tokiu niso prav nič drugačne.

Kljub temu, da smo že v drugi polovici leta 2021, se trenutno odvijajo Olimpijske igre Tokio 2020. Leto pozneje, kot smo vsi pričakovali, vendar pandemija Covid-19 ni prizanesla niti organizatorjem največjega športnega dogodka na svetu. Po drugi strani pa so imeli tako vsi razvijalci in inovatorji dodatno leto, da so pripravili tehnologijo, ki je v Tokiu ne manjka na vsakem koraku.

Organizacija “Olympics Broadcasting Services” bo do konca iger predvajala kar 9,500 ur vsebine, z uporabo več kot 1,000 med seboj povezanih sistemov kamer in 3,600 mikrofonov. Posebna ekipa je pripravila medijski priročnik, kjer je zapisano vse, od kompleksnosti snemanja in predvajanja takšnega dogodka v živo, do trajnostne note med celotnim dogajanjem. Tisto, kar pa je nas najbolj navdušilo, pa je najnaprednejša tehnologija, ki predstavlja pomemben del športnih prireditev.

Biometrični podatki

Kljub temu, da se lokostrelci zdijo, kot da se sploh ne premikajo med tem, ko streljajo z lokom, se v njihovem telesu cel čas dogajajo majhne biometrične spremembe. Prvič v zgodovini olimpijskih iger lahko gledalci v živo spremljamo te podatke in tako dobimo občutek, kaj se dogaja s športnikovim telesom.

Štiri kamere, ki snemajo lokostrelčev obraz, nudijo podatke o spremembi srčnega utripa in posameznih nenadnih spremembah adrenalina. Po podatkih Olympics Broadcasting Services te kamere analizirajo tudi najmanjše spremembe v barvi kože, ki se odraža glede krčenje majhnih žilic.

Panoramsko snemanje

Številne hitre 4K kamere omogočajo popolnoma novo dimenzijo spremljanja športnih dogodkov. Od košarke, gimnastike, atletike, kolesarstva, golfa, nogometa, športnega plezanja, do odbojke in še nekaterih drugih športnih panog. Če ste spremljali kaj od naštetega, ste zagotovo opazili prav poseben način posnetka določenih kadrov, in sicer 360-stopinjskega posnetka. Se še spomnite kultnih filmov “The Matrix”, ko se kamera vrti okrog likov, ko ti lebdijo v zraku? Točno to je ideja, ki jo uporabljajo režiserji na letošnjih olimpijskih igrah. Operater kamere se lahko odloči, kdaj bo zamrznil sliko in z njo potem manipulira, se ji približa/oddalji itd. Ti posnetki, ki so resnično zelo atraktivni za gledalce, so lahko pripravljeni v le nekaj sekundah.

3D spremljanje atletov

Tekaške discipline v teku na 100, 200, 400 in 4×100 metrov so letos še bolj zanimive za spremljanje, saj nam tehnologiji umetne inteligence in strojnega učenja nudita “real-time” podatke in zanimive vizualizacije med tekom. Podjetji Intel in Alibaba sta združili moči in razvili 3D Athlete Tracking tehnologijo.

Gledalci lahko zahvaljujoč se tej inovaciji vidimo, kako dobro gre tekmovalcem in kako si stojijo v medsebojni primerjavi. V realnem času so na voljo celo podatki o tem, kdaj šprinter doseže svojo najvišjo hitrost, z barvno vizualizacijo pa se prikazujejo spremembe v hitrosti teka.

Oblačila, ki hladijo

Ralph Lauren je posebej za ameriško olimpijsko reprezentanco razvil novo tehnologijo oblačil “RL COOLING”. “Glede na pričakovano vročino v Tokiu smo za “Team USA” razvili inovativno rešitev, ki združuje modo in funkcionalnost“, pravi David Lauren, vodja znamčenja in inovacije ter član uprave Ralph Lauren Corp.

Dotična tehnologija deluje tako, da prepoznava telesno temperaturo in jo skozi sofisticirane naprave razprši. V sporočilu za javnost je podjetje zapisalo, da gre za enako tehnologijo, ki se uporablja za hlajenje najnaprednejših računalniških sistemov. Ralph Lauren pravi: “glavni učinek tehnologije je seveda hlajenje, ki se takoj občuti in tudi obstane, četudi se športnik nahaja v strašni vročini“.

Olimpijski roboti

2020 Tokyo Robot Project je že pred časom naznanil, da bodo roboti pomemben del teh olimpijskih iger in temu je res tako. Dve robotski maskoti sta vseskozi prisotni na prizoriščih, potem Toyotini roboti samostojno prevažajo atletske rekvizite itd. Roboti so na igrah v Tokiu nadomestili kar nekaj prostovoljcev in tudi redno zaposlenih.

Tehnologija zagotovo ni glavna zvezda olimpijskih iger, vseeno pa doda pomemben faktor pri sami gledalski izkušnji in tudi verjetno izkušnji športnikov ter organizatorjev.

Vas zanima več iz te teme?
športne kamere umetna inteligenca

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NKT d.o.o.

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 041 569 271
Dejavnosti podjetja NKT d.o.o. segajo na področje prodaje, vpeljave in uvedbe naprednih rešitev za poslovne avdio in video komunikacije. Njihovi strokovnjaki poskrbijo za načrtovanje ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Letališka cesta 29B, 1000 Ljubljana,
Endava že več kot 21 let spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo ter pomaga nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz področja financ, telekomunikacij, medijev, tehnologije, potrošniških ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Koncern Ena upravlja spletno trgovino in-put.com, kjer najdete pester izbor računalniške in digitalne foto opreme. Več