Strojna oprema
26.02.2021 14:42
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Popravljivi prenosni računalnik Framework Laptop

Prenosni računalnik Framework Laptop je povsem popravljiv, saj so njegove komponente modularne.
Prenosni računalnik Framework Laptop je povsem popravljiv, saj so njegove komponente modularne.

Pred kratkim smo poročali, da bo Francija kot prva država na svetu, od proizvajalcev določenih elektronskih naprav zahtevala, da potrošnikom jasno navedejo, kako popravljivi so njihovi izdelki. Nova pravila se nanašajo tudi na proizvajalce pametnih mobilnih telefonov in prenosnih računalnikov. Indeks popravljivosti temelji na številnih merilih: upošteva se namreč, kako enostavno je razstaviti izdelek, razpoložljivost rezervnih delov, razpoložljivo tehnično dokumentacijo in še mnogo več. Indeks popravljivosti je lahko med 0 in 10, pri čemer so najbolj popravljive naprave ocenjene z indeksom 10.

Prenosni računalnik Framework Laptop si bo za popravljivost zagotovo zaslužil oceno 10, saj gre za povsem modularno napravo. To v praksi pomeni, da lahko tudi manj izkušen uporabnik brez večjih težav zamenja oziroma nadgradi številne strojne komponente, kot so priključki, vmesniki, sistemski pomnilnik, baterija, pogon Solid State in še mnogo več. Celota je sicer opremljena z zaslonom s 34,3-centimetrskim oziroma 13,5-palčnim zaslonom ločljivosti 2.256 x 1.504 slikovnih točk in razmerjem stranic 3 proti 2. Najdemo tudi spletno kamero ločljivosti 1080p ter nadvse kakovostno tipkovnico. Piko na i pa bodo dodali še procesor Intel 11. generacije, povezava WiFi 6, do 64 gigabajtov sistemskega pomnilnika in pogon Solid State do kapacitete štirih terabajtov.

Več informacij o nadvse zanimivem modularnem prenosnem računalniku Framework Laptop najdete na spletni povezavi https://frame.work/. Novosti trenutno še ni v prosti prodaji, bo pa na voljo kmalu. Upajmo le, da ne bo pretirano draga, saj gre za nadvse zanimiv koncept.


Prijavi napako v članku