Računalništvo, telefonija
01.07.2018 10:25
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na pomnilniške kartice bomo lahko shranili do 128 terabajtov podatkov

Na pomnilniške kartice bomo lahko shranili do 128 terabajtov podatkov
Na pomnilniške kartice bomo lahko shranili do 128 terabajtov podatkov

Organizacija SD Card Association je nedavno napovedala nov standard pomnilniških kartic SD (https://bit.ly/2tKpAid). Gre za standard, imenovan SD Express, ki zagotavlja hitrost branja in zapisa podatkov, primerljivo s pogoni Solid State in precej višjo od tistih, ki smo jih danes vajeni pri standardnih pomnilniških karticah SD, ki temeljijo na osnovi standarda UHS-III. Ker pa prostora za shranjevanje podatkov ni nikoli dovolj, so pri organizaciji SD Card Association napovedali še standard SD Ultra Capacity (SDUC), ki bo proizvajalcem omogočil izdelavo pomnilniških kartic s precej večjo kapaciteto kot doslej.

Medtem ko največja količina podatkov, ki jo lahko shranimo na pomnilniške kartice SD, trenutno znaša »le« dva terabajta, bo novi standard omogočil izdelavo pomnilniških kartic s kapaciteto do 128 terabajtov, kar bo zagotovo razveselilo predvsem zahtevnejše uporabnike. Čeprav pomnilniška kartica kapacitete dveh terabajtov še ni bila predstavljena, je na trgu že mogoče kupiti pomnilniške kartice kapacitete 512 gigabajtov, njihova cena pa ni pretirano visoka. Novi standard pa bo proizvajalcem pomnilniških kartic zagotovo dal nov zagon, kar pomeni, da bomo lahko kmalu kupili še prostornejše in cenejše pomnilniške kartice.

V teoriji bi s pomnilniško kartico, ki bi v celoti koristila zmožnosti standarda SD Ultra Capacity (SDUC), lahko shranili več kot 25 tisoč filmov v visoko ločljivosti. Kljub temu bo zagotovo minilo še kar nekaj časa, preden bodo te pomnilniške kartice na voljo v prosti prodaji. Pred tem pa se bodo na trgu zagotovo pojavile pomnilniške kartice SDUC nekoliko manjših kapacitet, zanimivo pa bo videti, koliko denarja bodo zanje zahtevali proizvajalci in trgovci.


Prijavi napako v članku