Operacijski sistemi
17.07.2016 15:42
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na bankomatih brez uporabe kartice. Namesto tega bo na voljo Apple TouchID

Storitev Apple Pay za Evropo naj bi temeljila na osnovi brezstične tehnologije NFC.
Storitev Apple Pay za Evropo naj bi temeljila na osnovi brezstične tehnologije NFC.

Applov ekosistem se nezadržno širi in na veselje uporabnikov pametnih naprav iOS to pomeni samo še več prednosti uporabe platforme. Tokrat se izboljšave napovedujejo na področju dvigovanja gotovine na bankomatih. Med najbolj nadležna opravila spada brez dvoma uporaba bančnih kartic in vnašanja pin kode. Poleg časovno zamudne aktivnosti obstaja tudi veliko tveganje za zlorabe s pomočjo čitalnikov kartic. V prihodnje se tudi temu lahko odpove.

Podjetji FIS in Payment Alliance International bosta namreč začele ponujati bankomate na katerih bo identifikacija možna že s pomočjo Touch ID tehnologije. To pomeni brez potrebe po uporabi kartic in vnašanju pin kode. Sprva bo tehnologija na voljo na ameriškem trgu in sicer se napoveduje za približno 70.000 bankomatov. Celoten proces dviga gotovine bo s tem bolj varen saj nepridipravi ne morejo dostopati do vašega prstnega odtisa. Niti Apple nima omenjene informacije. To je med drugim tudi razlog zakaj se podjetje sooča s hudimi pritiski s strani FBI, ki želi dostopati do vsebin na pametnih telefonih.

FIS in Payment Alliance International pa nista edini podjetji, ki sodelujeta z Applom. Za odpravo bančnih kartic so se odločili tudi pri eni izmed največjih bank na svetu, Bank of America. Namesto uporabe kartic se uporablja tehnologija NFC s pomočjo katere se identificira uporabnika in s tem omogoči dvig gotovine. Bank of America pa na tem področju sodeluje tudi s podjetjem Google. Poleg Apple Pay je tako možna tudi uporaba Android Pay ter s tem plačilnega sistema podjetja Google.

Kot kaže se tudi na tem področju izboljšuje stanje, ki je v sedanjosti odgovorno za marsikatero zlorabo in preglavice uporabnikom. Da zamudno čakanje v vrsti niti ne omenjamo.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku