Računalništvo, telefonija
21.10.2020 07:40
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Musk pravi, da bodo SpaceX misije na Mars v realnosti zaživele leta 2024

Musk pravi, da bodo SpaceX misije na Mars v realnosti zaživele leta 2024
Musk pravi, da bodo SpaceX misije na Mars v realnosti zaživele leta 2024

Elon Musk je predstavil prihodnje načrte podjetja SpaceX in podrobnosti načrtovanih Starship misij na Mars. Trdno je prepričan, da se bo prva misija brez posadke zgodila že leta 2024.

Portal space.com je gostil virtualno konferenco 2020 Mars Society Virtual Conference, kjer je Musk govoril predvsem o načrtih Starship-a. Ko so ga vprašali, kako napreduje in kdaj bi Starship lahko dosegel orbito, je Musk samozavestno odgovoril, da pričakuje, da bo Starship orbito dosegel že naslednje leto. Muskova napovedovanja so sicer pogosto precej ambiciozna in obenem mnogim nerealna, je pa dejstvo, da se potem izkaže, da kljub ambicioznosti Musku velikokrat uspe.

Očitno je, da se spuščamo na neznani teritorij, kar pomeni, da nimam vseh teh skrivnih datumov pri sebi in jih preprosto držim in skrivam pred javnostjo,” je Musk odgovoril na očitke, da naj bi imel bolj jasne informacije, kako bi lahko časovno potekale te misije. “Vse to so samo ugibanja. Sem pa vseeno 80 – 90 % prepričan, da bomo s Starship-om orbito dosegli že naslednje leto – 50 – 60 % pa sem prepričan, da bomo uspešno vrnili celotno plovilo in tudi “booster,” je še dodal. Kot po navadi je Musk nastopil zelo sproščeno oz. skorajda že ležerno. “Po vsej verjetnosti bomo do uspešnega povratka in pristanka izgubili nekaj plovil, ampak na to že računamo“.

SpaceX je v času dosedanjih testiranj že izgubil nekaj Starship prototipov, vendar pa je vsak neuspeli testi SpaceX pripeljal podjetje bližje svojemu cilju. “Po vsej verjetnosti bomo izvajali “high-volume” lete v letu 2022,” pravi Musk, To pomeni, da nas do takrat ločita še samo dve leti, Musk pa bo skušal zagotoviti, da se število inovacij podjetja SpaceX do takrat poveča in ne zmanjša.

Na Mars v 2024

Glede na vse hitrejšo stopnjo inovacij, bi SpaceX lahko prvo odpravo brez posadke na Mars poslal v roku štirih let. Tudi letos poleti je bila Zemlja najbližje Marsu, vendar so bile sprožene samo tri misije. Musk ocenjuje, da bi lahko Starship na Mars poletel ne v naslednjem “oknu”, temveč v še naslednjem, torej čez štiri leta.


Prijavi napako v članku