Spletni brskalniki
09.11.2011 14:44
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mozilla z lastnim mobilnim operacijskim sistemom

Prvi grafični vmesnik Mozillinega mobilnega operacijskega sistema.
Prvi grafični vmesnik Mozillinega mobilnega operacijskega sistema.

Najnovejši dogodki na področju mobilnih naprav kažejo na to, da bodo v bližnji prihodnosti pametni mobilni telefoni in tablični računalniki opremljeni z bogato paleto raznovrstnih operacijskih sistemov. Programerji Mozille so namreč v velikem slogu predstavili njihovo prvo zgodnjo poskusno različico mobilnega operacijskega sistema, ki sliši na ime Boot 2 Gecko oziroma B2G. Ta pričakovano temelji na osnovi tehnologij spletnega brskalnika Firefox.

Programerji so veliko truda vložili predvsem v pripravo novega grafičnega vmesnika. Ta je usmerjen v boljše koriščenje funkcionalnosti telefona (pogovori, kratka sporočila SMS, digitalni fotoaparat, brezstična tehnologija NFC in podobno). Za varnost je poskrbljeno z edinstvenim modelom za upravljanje s privilegiji. Ta namreč nepridipravom onemogoča dostop do osebnih in zasebnih podatkov. Na Mozillinem mobilnem operacijskem sistemu Boot 2 Gecko naj bi bilo mogoče celo poganjati aplikacije, ki so bile pripravljene za Android.

Prvo predstavitev Mozillinega mobilnega operacijskega sistema bi lahko dočakali že konec letošnjega leta, medtem ko naj bi bila prva naprava nared pred pomladjo. Pameten mobilni telefon naj bi bil opremljen le z nekaj gumbi, saj bo celotna uporabniška izkušnja temeljila na na dotik občutljivem zaslonu. Uporabniški vmesnik sicer močno spominja na Android in iOS, saj so aplikacije tu na voljo kot ikone in dostop do obvestil je možen preko zgornjega drsnika. Mozillin mobilni operacijski sistem naj bi bil za nameček še povsem odprtokoden in naj bi ga bilo mogoče namestiti tako na pametne mobilne telefone kot na iz dneva v dan bolj priljubljene tablice.

Vas zanima več iz te teme?
Mozzilla Firefox brskalnik

Prijavi napako v članku