Računalništvo, telefonija
30.11.2010 15:27
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Monopolni Telekom Slovenije ne namerava spoštovati odločitve sodišča

Nadzorni svet se  je seznanil s pravnim mnenjem in se strinjal s predlogi nadaljnjih korakov, ki jih je pripravila uprava.
Nadzorni svet se je seznanil s pravnim mnenjem in se strinjal s predlogi nadaljnjih korakov, ki jih je pripravila uprava.

Če državni monopolni ponudnik telekomunikacijskih storitev ne spoštuje sodbe vrhovnega sodišča, zakaj bi navaden državljan spoštoval na primer odločbo sodišča za prekrške? Monopolni Telekom Slovenije je namreč pred kratkim v javnosti izjavil, da ne namerava vrniti denarja, ki ga je neupravičeno zaračunaval njegovim uporabnikom za številski prostor. In to kljub temu, da mu je to že leta 2008 naložilo vrhovno sodišče.

Celotna zadeva se je pričela odvijati daljnega leta 2001, ko je monopolni Telekom Slovenije pričel svojim naročnikom, ki so uporabljali hišne centrale, dodatno zaračunavati številski prostor (nabor številk). Ker je to počel na lastno pest in brez predhodnega soglasja Agencije za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto Republike Slovenije (ATRP), je ta leta 2002 na pobudo oškodovancev z odločbo prepovedala neupravičeno zaračunavanje številskega prostora.

Ker je imela ta odločba učinek za nazaj, se je monopolni Telekom Slovenije kakopak pritožil na upravno sodišče. Čeprav mu je to sprva v celoti ugodilo, je vrhovno sodišče na pobudo ATRP to sodbo razveljavilo. Leto dni kasneje je upravno sodišče odločbo ATRP proti vsem pričakovanjem potrdilo. Sodba upravnega sodišča je zaradi vložitve zahteve za izredno revizijo postala povsem pravnomočna šele novembra 2008.

Vsekakor bo zanimivo spremljati, kako bo na odločitev uprave monopolnega Telekoma Slovenije reagirala naša ljuba država. Če bo ravnala tako kot v primeru elektro podjetij in oderuških bank, se opeharjeni naročniki lahko le obrišejo pod nosom.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več