Računalništvo, telefonija
29.09.2008 15:20
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mobitel ima najboljšo omrežje

Slovenska izdaja revije Connect je v sodelovanju z nemškim podjetjem P3 v juliju

opravila meritve kakovosti slovenskih omrežij. Meritve operaterji sicer izvajajo redno, vendar nikdar ne za potrebe javnosti, tokratna raziskava pa je bila narejeno za objavo javnosti. Primerjali so kakovosti omrežja treh ponudnikov mobilnih omrežij v Sloveniji: Mobitela, Si.mobila in Tušmobila. Po uspešno izvedenih neodvisnih meritvah je omrežje operaterja Mobitel razglašeno za tehnično najboljše mobilno omrežje v Sloveniji. Njegov največji konkurent Si.mobil ne zaostaja veliko, medtem ko se najmlajšemu v trojici, Tušmobilu, pozna kratka prisotnost na trgu. Njihovo omrežje je še v gradnji, kar se je najbolj poznalo pri prenosu podatkov, kjer EDGE ne more konkurirati potencialu tehnologij UMTS in HSDPA.

Kakovost klicev in prenosa podatkov se je merila ločeno s posebno računalniško opremo, nameščeno v prirejeno vozilo. Za preizkus

kakovosti so uporabili po dve kartici SIM za vsakega operaterja, eno za merjenje klicev, drugo za prenos podatkov. Posamezne meritve so se izvajale za vse operaterje istočasno, vendar z vsako kartico SIM v drugem računalniku, s čimer so se izognili medsebojnemu vplivu. Vse nastavitve so ostale nedotaknjene, torej take, kot so na mobilnem terminalu ob nakupu. Način izbire omrežja med 2G in 3G se je določal samodejno, torej odvisno od pokritosti s signalom. Ločene meritve za odhodni in dohodni klic so se izvajale za: neuspešne vzpostavitve klica, prekinjene klice, čas vzpostavitve klica ter kakovost pogovorov. Izkazalo se je, da so operaterji pri meritvah klicev dosegali dobre rezultate in so na tem področju dokaj izenačeni. Kar se same kakovosti pogovorov tiče, je povprečna ocena pri vseh treh skoraj enaka, največje razlike pa so vidne

pri porazdelitvi kakovosti glede na kraj merjenja. Mobitel in Tušmobil zagotavljata najvišjo kakovost v mestih, medtem ko Si.mobil blesti na avtocestah in cestah zunaj naselja. Čeprav so vsi trije dosegli podobne skupne rezultate kakovosti, pri Tušmobilu ne moremo mimo dejstva, da je pri njih skoraj vsak deseti dohodni klic slabe kakovosti, torej tak, kjer komunikacija ni več mogoča. Ker pa je devetdeset odstotkov klicev najvišje kakovosti oz. boljše od preostalih dveh operaterjev, je povprečje enako kot pri konkurenci.

Bolj kot pri klicih je bila vrsta omrežja 2G ali 3G pomembna pri meritvi prenosa podatkov. Tušmobil, ki omrežja 3G še ne ponuja komercialno, je zaradi občutno nižjega potenciala tehnologije EDGE v primerjavi z UMTS in HSDPA pričakovano pristal na tretjem mestu. Prenos podatkov so merili v protokolih HTTP, IMAP in SMTP ter tako preizkusili kakovost omrežja za deskanje po spletu ter prejemanje in pošiljanje elektronske pošte. Pri Mobitelu in Si.mobilu so rezultate prečistili in uporabili le meritve v omrežju UMTS, saj je bilo meritev v omrežju GSM zaradi dobre 3G-pokritosti premalo, da bi po njih lahko sodili o kakovosti prenosa podatkov. Pri meritvah prenosa podatkov je prišlo do presenečenja v protokolu IMAP, kjer je Si.mobil dosegal boljše čase in hitrosti od največjega konkurenta, ki je vladal na vseh drugih področjih.


Prijavi napako v članku