Operacijski sistemi
16.08.2012 11:14

Deli z drugimi:

Share

Mobilniki Android obvladujejo dve tretjini svetovnega trga

Android je med uporabniki storitev mobilne telefonije zdaleč najbolj priljubljen mobilni operacijski sistem!
Android je med uporabniki storitev mobilne telefonije zdaleč najbolj priljubljen mobilni operacijski sistem!

Podjetje HTC je konec avgusta 2008 pripravilo prvi pametni mobilni telefon, ki je bil opremljen z mobilnim operacijskim sistemom Android. Ta se je lahko pobahal predvsem s hitrim in zanesljivim delovanjem, uporabniku prijaznim grafičnim vmesnikom in bogato paleto uporabne programske opreme. Zaradi tega se je mobilnik HTC Dream takoj priljubil uporabnikom storitev mobilne telefonije. Podjetju HTC so kmalu zatem sledili vsi večji ponudniki mobilnikov.

Mobilnemu operacijskemu sistemu Android je v slabih štirih letih uspelo doseči tisto, kar je bilo še pred kratkim nepredstavljivo. Raziskava analitske hiše IDC je namreč pokazala, da je bilo v drugem četrtletju letos prodanih kar 68,1-odstoktov pametnih mobilnih telefonov Android širom sveta. Od skupno 154 milijonov prodanih enot, je bil Android nameščen na 104 milijonih mobilnikov. Apple je v drugem četrtletju letos prodal skupno »le« 28 milijonov mobilnikov iPhone in s tem zadovoljil 16,9-odstotkov svetovnih potreb po mobilnikih.

Med proizvajalci pametnih mobilnih telefonov Android prevladuje Samsung. Telefonskemu gigantu je v drugem četrtletju letos namreč uspelo prodati kar 46,1-milijonov aparatov oziroma 44-odstokov vseh mobilnikov Android. Samsung je prodal skoraj dvakrat več aparatov kot konkurenčni Apple. V primerjavi z letošnjim prvim četrtletjem je telefonski gigant podjetju iz Cupetina odščipnil kar 2-odstotni točki tržnega deleža. Glavni razlog za to se skriva predvsem v tem, da gredo cenovno ugodni mobilniki Samsung predvsem v državah v razvoju v prodajo kot za stavo. Tu mu Apple ne more konkurirati.

Nadaljnji uspeh mobilnega operacijskega sistema Android bo močno odvisen predvsem od izida sodnega procesa med podjetjema Samsung in Apple, ki trenutno poteka na kalifornijskem sodišču. Podjetje iz Cupertina namreč od telefonskega giganta zaradi kršitve patentov zahteva povrnitev škode v višini preračunanih dveh milijard evrov. Če bo ameriško sodišče spoznalo, da je Samsung namenoma kršil Applove patente, ga lahko doleti celo kazen v višini preračunanih šest milijard evrov. Poleg tega mu bo sodni senat prepovedal še uvoz številnih pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov na trg Združenih držav Amerike. To bi bilo tako za Samsung kot mobilni operacijski sistem Android seveda pogubno.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku