Telefoni
24.10.2011 06:04

Deli z drugimi:

Share

Mobilni telefoni ne povečujejo tveganja za razvoj tumorjev

Sevanje mobilnih telefonov ne ogroža našega zdravja!
Sevanje mobilnih telefonov ne ogroža našega zdravja!

Konec meseca maja je Svetovna zdravstvena organizacija (World Health Organization) prvič uradno zavzela stališče, da sevanje mobilnih telefonov škoduje zdravju. Ta je svojo odločitev sprejela na podlagi dolgoletne študije, ki je pokazala, da izpostavljenost sevanju mobilnih telefonov lahko povzroči nastanek možganskega tumorja. Strokovnjakom tedaj sicer ni uspelo dokazati neposredne povezanosti med možganskim tumorjem in uporabo mobilnikov. Ti so dokazali le, da sevanje mobilnih telefonov lahko povzroči možganskega tumorja oziroma povečuje možnost za nastanek rakavih tvorb v možganih.

Nedavna študija, ki so jo opravili strokovnjaki na danskem, pa postavlja raziskavo Svetovne zdravstvene organizacije na glavo. Ti so namreč v okviru obsežne študije prišli do spoznanja, da mobilni telefoni dejansko ne povečujejo tveganj za nastanek rakavih tvorb v možganih. V raziskavi je sodelovalo kar 358-tisoč prostovoljcev, ki so mobilnike uporabljali med leti 1982 in 1995. Ker je raziskava trajala dobrih 13 let, lahko znanstveniki z veliko gotovostjo trdijo, da dolgoročna uporaba mobilnih telefonov nikakor ne vpliva na zdravje uporabnikov.

Danski raziskovalci so v letih med 1990 in 2007 odkrili slabih 11-tisoč primerov tumorjev na centralnem živčnem sistemu. Odstotek uporabnikov pametnih mobilnih telefonov je bil povsem enak tistim, ki se v življenju sploh niso dotaknili mobilnikov. Ker so mobilni telefoni pred petnajstimi leti sevali bistveno močneje od zdajšnjih, to dejansko pomeni, da je danes nevarnost kvečjemu manjša. Pri tem velja omeniti, da je raziskava temeljila le na podatkih o naročniških razmerjih. To pomeni, da znanstveniki niso upoštevali dolžino klicev, ki so jih opravili uporabniki. Čeprav so mobilniki v preteklosti občutno močneje sevali, danes z njimi opravljamo precej daljše telefonske pogovore in po njih posegajo precej mlajši ljudje.

Če ne verjamete študiji danskih raziskovalcev in želite tveganje za nastanek možganskega tumorja povsem zmanjšati, vam priporočamo, da telefon pri pogovorih držite čim bolj stan od telesa, saj moč elektromagnetnega valovanja z razdaljo slabi. Zelo priporočljivo je še, da je antena mobilnika med vzpostavljanjem klica usmerjena stran od telesa in da so pogovori čim krajši. Pogovore, če se le da, raje nadomestite s kratkimi sporočili SMS. Prav tako je priporočljivo med pogovorom večkrat zamenjati uho, na katerega poslušamo in ne uporabljati mobilnika v prostorih, kjer je sprejem signala slabši (na primer v avtomobilu).


Prijavi napako v članku