Računalništvo, telefonija
21.01.2005 10:54
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mobilni telefoni in rak

V zadnjem času je precej medijske pozornosti zbudila študija, izvedena v Nemčiji kot del projekta REFLEX, ki ga je finančno podprla Evropska unija (VERUM Foundation, 2004). Avtorji so na podlagi rezultatov v omenjeni študiji poročali o učinkih mikrovalov na celične kulture ter tako spodbudili domneve o možnosti, da bi elektromagnetno sevanje mobilnih telefonov povzročalo raka. Študijo je izvajalo 12 raziskovalnih skupin iz sedmih evropskih držav, koordinirala pa jo je fundacija Verum Foundation iz Münchna.

Namen štiriletnega projekta je bil raziskati učinke elektromagnetnih sevanj (EMS) na odziv celic (in vitro) ter morebitno povezavo med razvojem raka na molekularnem nivoju. Preučili so veliko število odzivov v najrazličnejših tipih celic; na primer razvoj celic, kromosomske okvare in programirano celično smrt (apoptoza) ter gensko in proteinsko ekspresijo v celicah. Izpostavljenost mikrovalovom (EMS visokih frekvenc, ki jih oddajajo mobilni telefoni) bioloških struktur med poiskusi je bila v območju stopenj specifične absorpcije SAR od 0,3 – 2 W/kg, kar predstavlja zgornjo dovoljeno mejno vrednost glede na mednarodno priznane priporočila. Sisteme izpostavljenosti in natančno dozimetrijo je za celotni projekt zagotavljal referenčni laboratorij iz Zuricha.

Poudariti moramo, da je izsledke projekta REFLEX potrebno obravnavati v kontekstu že objavljenih podobnih raziskav. Celotna zadevna znanstvena literatura kaže na to, da mikrovalovi nimajo dovolj energije, da bi povzročila neposredne poškodbe DNK (DEZOKSIRIBONUKLEINSKA KISLINA). Številne raziskovalne skupine po vsem svetu so raziskovale učinke mikrovalov na celičnem in molekularnem nivoju. Po pregledu razpoložljivih izsledkov so nekatere ugledne mednarodne organizacije (NRPB, 2005; SSI 2004) ugotovile, da “kljub obstoju širokega spektra različnih izpostavljenosti in preučevanih bioloških sistemov ni mogoče razbrati nobenega doslednega vzorca sprememb.” Opozorile so tudi, da pozitivnih izsledkov druge neodvisne študije niso potrdile, podobni poskusi pa se medsebojno ne ujemajo oziroma včasih kažejo celo nasprotujoče si rezultate. Čeprav raziskave na celicah nikoli ne morejo dokazati, da EMS povzročajo obolenje, pa lahko bistveno pripomorejo k nadaljnjem raziskovanju te domneve.


Prijavi napako v članku