Telefonija
13.03.2008 08:54

Deli z drugimi:

Share

Mobilne spletne strani

V podjetju A point so storitvam izdelave “običajnih” spletnih strani dodali novost – izdelavo mobilnih spletnih strani. To so strani, ki so posebej narejene za odpiranje in pregledovanje na mobilnih aparatih.

Natrpan delavnik in hiter ritem življenja, uporabnike dostikrat postavita v situacijo, ko imajo pri sebi le mobilni telefon in jim le-ta predstavlja edini (včasih odločujoči) vir informacij.

Na mobilni spletni strani predstavijo le tisto, kar bo za uporabnike (največkrat na poti) zanimivo. Nikakor jim npr. ne nudijo dolgih animacij, nepotrebnih uvodov, dolgih tekstov, velikih slik in vsega tistega, za kar je potrebno več časa in nima vloge niti pomena hitrega obveščanja poslovnih partnerjev, strank ali kupcev. Po drugi strani pa se je treba zavedati, da tudi strošek prenosa mobilnih podatkov ni zanemarljiv.

Velika večina strani ni prilagojena za odpiranje oz. prikazovanje na zaslonu mobilnih telefonov. Tako lahko večino strani odprete, vendar pa boste videli le en del strani; za pomikanje naprej pa boste morali uporabiti drsnik oz. ustrezne tipke na vašem aparatu. Prav tako se lahko pojavijo težave s prikazovanjem šumnikov, zelo počasno nalaganje strani zaradi visoke kvalitete slikovnega in grafičnega materiala, ki je prilagojena običajnim spletnim stranem in ne pregledovanju prek mobilnikov. V večini primerov so običajne spletne strani, odprte na mobilnikih, videti zelo nepregledne.

Za odpiranje strani na mobilnih telefonih je edini pogoj ta, da morajo le-ti podpirati eno od internetnih povezav: GPRS (Edge), UMTS ali HSDPA; to pa je večina mobilnikov, ki so bili proizvedeni v zadnjih letih.

Izdelavo mobilne spletne strani predlagajo tistim podjetjem in posameznikom, katerih dejavnost oz. narava storitev ali izdelkov je takšna, da bi njihovi uporabniki, kupci ali stranke najverjetneje potrebovali določene informacije tudi, kadar nimajo pri roki računalnika, torej so na poti ali kje drugje.

Več informacij o tem najdete na tej povezavi.


Prijavi napako v članku