Računalništvo, telefonija
16.02.2011 15:45
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mladi na netu

Mladi na netu
Mladi na netu

Na Fakulteti za družbene vede so danes predstavili rezultate raziskave “Mladi na netu“, ki se ukvarja z uporabo interneta v vsakdanjem življenju slovenskih otrok in mladostnikov. Tovrstna raziskava je prva v Sloveniji na tem področju, ki se celovito loteva problematike mladostnikov v odnosu do spleta in obnašanja na njem ter tveganj, ki so jim mladi na spletu izpostavljeni. Rezultate je predstavila vodja raziskave dr. Bojana Lobe.

V raziskavi je sodelovalo skoraj 700 mladih med 8. in 19. letom starosti. Raziskava je pokazala, da velika večina mladih (95 %) v tej starostni skupini uporablja internet vsakodnevno. Glede na zaskrbljenost javnosti nad ogroženostjo mladostnikov na spletu, je raziskava dala vzpodbudne rezultate, saj več kot polovica mladostnikov, ki so sodelovali v raziskavi, še ni imela negativne izkušnje z žaljivimi komentarji na spletu oziroma negativnih izkušenj z ljudmi, s katerimi so se spoznali preko spleta in se kasneje z njimi srečali v živo.

Poleg raziskave “Mladi na netu” je koordinatorka projekta “Ovce” v Sloveniji Ajda Jerman Kuželički predstavila tudi raziskavo EU Kids Online, ki se je ukvarjala s tveganjem, ki so mu mladi izpostavljeni na spletu. Nova kampanja ozaveščanja mladih o varni rabi interneta je s projektom “Ovce” oz. “Sheeplive” dosegla tudi Slovenijo. Projekt temelji na seriji devetih sinhroniziranih risankah o ovčkah, ki obravnavajo različna področja spletnih nevarnosti in zaščite, spletnega bontona in razvijanja kritičnega mišljenja pri uporabi novih tehnologij. Likom v risankah sta slovenske glasove posodila raper Trkaj in Tamir Gostiša. Projekt financirata Evropska komisija in Fakulteta za družbene vede.


Prijavi napako v članku