Računalništvo, telefonija
17.02.2011 06:18
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Miniaturni nuklearni reaktor za vsako vas?

Bodo ameriška mesta kmalu imela pravcate jedrske elektrarne v malem?
Bodo ameriška mesta kmalu imela pravcate jedrske elektrarne v malem?

Predsednik Združenih držav Amerike verjame, da je prihodnost pridobivanja dragocene električne energije v miniaturnih nuklearnih reaktorjih. Barak Obama je namreč v predlogu proračuna za naslednje leto raziskavam na področju nuklearne energije namenil kar preračunanih 630 milijonov evrov. V raziskavah je seveda vključen še razvoj in postavitev prvega cenovno ugodnega miniaturnega nuklearnega reaktorja. Tega naj bi bilo mogoče izdelati in postaviti v obratovanje v relativno kratkem času.

Za izdelavo in postavitev miniaturnega nuklearnega reaktorja bi morala podjetja odšteti preračunane 1,5 milijarde evrov oziroma kar 80 odstotkov manj kot danes. Miniaturni reaktor bi bil opremljen z zanesljivim računalniškim sistemom, ki bi samodejno uravnaval jedrsko reakcijo z namenom pridobivanja električne energije. Ti bi lahko z energijo oskrbovali do dvajset tisoč gospodinjstev za obdobje do desetih let. Maloprodajna cena ene kilovatne ure bi se gibala okoli preračunanih pet evrskih centov.

Miniaturni nuklearni reaktorji bodo najprej postavljeni v velike raziskovalne centre, kot je na primer laboratorij Oak Ridge National Laboratory v ameriški zvezni državi Tennessee. Nekoliko kasneje bodo na voljo še za večja mesta. Uporaba miniaturnih nuklearnih reaktorjev naj bi do leta 2020 zmanjšala emisije okolju škodljivega ogljikovega dioksida za 20 odstotkov. Žal tu seveda še vedno ostane problem skladiščenja iztrošenega goriva.


Prijavi napako v članku