Računalništvo, telefonija
10.08.2009 08:22

Deli z drugimi:

Share

Milijon Linux jeder na enem sistemu

Se botnet omrežjem vendarle obetajo hudi časi?
Se botnet omrežjem vendarle obetajo hudi časi?

Skupini ameriških znanstvenikov iz državnega laboratorija Sandia je uspelo s pomočjo virtualizacije na enem računalniškem sistemu sočasno »pognati« kar milijon Linux jeder. Novi superračunalnik kakopak ne bo namenjen preračunavanju zahtevnejših matematičnih operacij, ampak preučevanju delovanja vse bolj nevarnih botnet omrežij. Za primerjavo naj omenimo, da trenutno največje odkrito botnet omrežje vključuje skupno kar 1,9 milijona računalnikov po vsem svetu, vključno z gospodarskimi in vladnimi.

Zaskrbljujoče pa je tudi dejstvo, da lahko kriminalci danes celo najamejo botnet omrežja za izvajanje načrtovanih spletnih kriminalnih dejanj. Raziskava podjetja Finjan je pred časom pokazala, da je potrebno za nakup tisoč zombi računalnikov na japonskem odšteti zgolj pet ameriških dolarjev. V kolikor se zombi računalniki nahajajo na ozemlju ZDA se njihova cena povzpne na 50 dolarjev oziroma na 100 dolarjev za avstralske računalniške sisteme.

Skupina ameriških znanstvenikov iz državnega laboratorija Sandia upa, da ji bo novi računalniški sistem z milijonom Linux jeder občutno olajšal raziskovanje botnet omrežij in tako najti način, kako jih učinkovito zaustaviti, preden povzročijo večmilijonsko gospodarsko škodo.


Prijavi napako v članku