Obvestila podjetij
01.04.2021 23:17
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoftu bo ameriška vojska plačevala milijarde

Ameriški tehnološki gigant Microsoft bo naslednjih 10 let skrbel za zalogo AR očal za ameriško vojsko. Vrednost posla je 18,65 milijard evrov.

Microsoftova AR (navidezna resničnost) očala bazirajo na produktu HoloLens, ki uporabniku omogočajo, da vidi holograme v realnem okolju.

Pogodba, ki sta jo sklenila Microsoft in ameriška vojska, zajema več kot 120.000 AR očal, ki bodo izdelana v ZDA. Vrednost Microsoftovih delnic je po uradni objavi posla poskočila za 3 %.

Navidezna resničnost se od virtualne resničnosti razlikuje po tem, da v realno okolje, ki ga vidimo, doda grafične podobe. Virtualna resničnost po drugi strani popolnoma zamenja okolje z novim, virtualnim. Navadno so rezultat uporabe navidezne resničnosti hologrami, ki videnemu dodajo nove informacije.

Microsoftov najbolj znan AR produkt HoloLens je komercialno na voljo za dobrih 3.000 evrov, Microsoft pa ga v večini prodaja podjetjem, ki ga potem kombinirajo s posebej prilagojenimi aplikacijami in programsko opremo. Trenutno so med rednimi uporabniki dotične tehnologije arhitekturna podjetja, bolnišnice, univerze, proizvajalci avtomobilov in recimo tudi ameriška vesoljska agencija NASA.

Zadnji dve leti sta Microsoft in ameriška vojska intenzivno sodelovala pri razvoju t. i. “Integrated Visual Augmentation System (IVAS)”, ki je po domače rečeno vojaška verzija HoloLens očal. Microsoft je potrdil, da je vojska prešla iz testne faze v fazo proizvodnje.

V blogu so pri Microsoftu še zapisali, da bodo njihova AR očala poskrbela, da bodo vojaki bolj varni in učinkoviti. “Program je poskrbel za izboljšano zavedanje vojakov v različnih situacijah, preko produkta si lahko med seboj delijo več informacij, prav tako pa jim naprava omogoča boljše sprejemanje odločitev.”

Po tem, ko je Microsoft leta 2018 naznanil 480-milijonsko IVAS pogodbo, je vsaj 94 zaposlenih podpisalo peticijo proti razvoju orožja in tehnologij, ki so namenjene vojskovanju.

Vas zanima več iz te teme?
Microsoft

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več
Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več