Računalništvo, telefonija
17.09.2020 11:04
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Podvodni podatkovni center uspešno prestal preizkus

Microsoftov podvodni podatkovni center je upravičil vsa pričakovanja.
Microsoftov podvodni podatkovni center je upravičil vsa pričakovanja.

Na svetu verjetno ni spletnega uporabnika, ki ne bi uporabljal vsaj ene izmed bogate palete storitev podjetja Microsoft. Te so namreč izjemno uporabne tako v poslovnem svetu kot za zasebne namene. Da lahko dostopamo do spletnih storitev, kot so Outlook, Office 365, Azure in druge, mora računalniški gigant seveda neprestano skrbeti za »dobro počutje« svojih podatkovnih centrov.

Največji izziv pri poganjanju podatkovnega centra seveda predstavlja hlajenje, kar vse prej kot poceni. To je tudi razlog, zakaj so se pri Microsoftu pred dvema letoma odločili za nekoliko nenavaden projekt. Pripravili so poseben podvodni podatkovni center, ki so ga postavili na morsko dno, in sicer blizu obale v okolici škotskih otokov Orkney. Šlo je za relativno zmogljiv podatkovni center, saj je vseboval kar 12 strežniških omar in skupno 864 strežnikov, pri polni obremenitvi pa je porabil zavidljivega četrt megavata električne energije.

Microsoftu hlajenje novega podatkovnega centa ni predstavljalo posebnih težav, saj je za to skrbel poseben sistem, ki so ga hladile nizke temperature vode na morskem dnu. Preizkus se je izkazal kot uspešen, saj so uspeli dokazati trajnost in zanesljivost. Potrdili so tudi učinkovitost zaščite pred korozijo, spremenljivimi vremenskimi razmerami in boljše hlajenje. Okvara komponent, zabeleženih v sistemu, ki je vedno pod nadzorovanimi pogoji in pri razmeroma stabilni temperaturi, je bila na ravni ene osmine tistega, kar bi v podobnem podatkovnem centru pričakovali na “suhi” osnovi.

Skupina strokovnjakov podjetja Microsoft, ki razvija rešitve za oblačno storitev Azure, že išče načine, kako podvodne podatkovne centre ponuditi strankam, ki potrebujejo zanesljivo rešitev kjerkoli na svetu. Ker pa podobne kapsule lahko računalniški gigant postavi kamorkoli na morsko dno, blizu končnega kupca, so lahko ekonomičen način za razporeditev majhnih podatkovnih centrov po vsem svetu. Več o Microsoftovi ponudbi naj bi bilo znanega v prihodnjih nekaj mesecih.


Prijavi napako v članku