Računalništvo, telefonija
16.02.2009 12:22
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft želi glavo pisca črva Conficker


Microsoft stavi na preizkušene metode divjega zahoda!

Na začetku letošnjega leta so strokovnjaki za informacijski varnost finskega podjetja F-Secure odkrili novo različico računalniškega črva Downadup, ki je poznan tudi pod imenom Conficker. Črv okužuje predvsem delovne postaje in strežnike ter je sila zahteven za odstranitev, kar pa še posebej velja v primeru, ko se nevarna okužba širi znotraj omrežij podjetij. Stranski učinek črva je onemogočanje prijave v omrežje, saj strežniki zaradi velikega števila neuspešnih prijav uporabniku zaklenejo uporabniško ime. Čiščenje črva je zahtevno, saj se samodejno požene na začetku zagona računalnika in z nastavitvijo dostopnih pravic do datotek in registra uporabniku onemogoči odstranjevanje.

Ker je nevaren črv uperjen le proti Microsoftovi programski opremi in je do danes okužil že prek 12 milijonov osebnih računalnikov, je programski gigant zoper pisca razpisal mednarodno tiralico. Podjetje iz Redmonda obljublja kar 250 tisoč ameriških dolarjev nagrade za informacije, ki bil lahko izvršilno vejo oblasti pripeljale do aretacije in obsodbe avtorja nevarne škodljive programske kode.

Ali ne bi bilo morda bolje, da bi Microsoft ta denar porabil za krpanje nevarnih varnostnih lukenj operacijskih sistemov Windows, katerim ni in ni videti konca?


Prijavi napako v članku