Računalništvo, telefonija
28.01.2005 18:21

Deli z drugimi:

Share

Microsoft z rekordnimi prihodki in dobičkom

Microsoft je predstavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 31. decembra 2004. Podjetje je doseglo rekordne prihodke v višini 10,82 milijarde dolarjev, kar predstavlja 7-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu. Operativni dobiček za drugo četrtletje 2005 je znašal 4,75 milijarde USD, kar je 3,27 milijarde USD več kot v enakem obdobju lani. Rezultati v preteklem letu so vključevali tudi 2,21 milijarde USD stroškov, ki so bili povezani s programom prenosa delniških opcij. Čisti dobiček za drugo četrtletje je znašal 3,46 milijarde USD.

Skupina za strežnike in razvijalska orodja je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala prihodke za 18 odstotkov. Še posebej močno rast je zabeležil podatkovni strežnik SQL Server, saj je dosegel kar 25-odstotno rast v primerjavi s prejšnjim letom. V tem četrtletju je svojo prvo obletnico praznoval sporočilni sistem Exchange 2003, ki je dosegel najhitrejšo prodajo novih licenc med vsemi strežniki Exchange. Med podjetji, ki so se v tem četrtletju odločila za Microsoftove strežniške izdelke, so Eastman Chemical Company, Hewlett-Packard Company, Morgan Stanley in Premera Blue Cross.

V preteklem četrtletju je bila uspešna tudi skupina za izdelke za domače uporabnike in zabavo, še posebej uspešna pa je bila konzola Xbox. Število uporabnikov omrežne storitve Xbox Live se je povečalo na 1,4 milijona, prodanih pa je bilo 6,3 milijona izvodov igre Halo 2, kar pomeni, da je igro kupilo več kot 30 odstotkov kupcev konzole Xbox.

Microsoft za četrtletje, ki se bo končalo 31. marca 2005, predvideva naslednje poslovne rezultate:

– Prihodke v višini med 9,7 in 9,8 milijarde USD
– Operativni dobiček v višini med 4,1 in 4,2 milijarde USD

Microsoft za poslovno leto, ki se bo končalo 30. junija 2005, predvideva naslednje poslovne rezultate:

– Prihodke v višini med 39,9 in 40 milijard USD
– Operativni dobiček v višini med 16,5 in 16,7 milijarde USD

Več podatkov o poslovnih rezultatih je mogoče najti na spletnem naslovu http://www.microsoft.com/msft/.


Prijavi napako v članku