Operacijski sistemi
23.07.2015 10:56
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft s 3,2-milijardno izgubo

Za vse privržence Windows 10
Za vse privržence Windows 10

Pri podjetju Microsoft so v prejšnjem četrtletju ustavili za okoli preračunanih 20 milijard evrov prometa. Ker pa se je vrednost lani prevzetega mobilnega oddelka podjetja Nokia močno zmanjšala, je računalniški gigant dejansko ustvaril izgubo v vrednosti preračunanih 6,9 milijarde evrov. Operativna izguba v prejšnjem četrtletju letošnjega leta (med aprilom in junijem letos) je znašala 3,2 milijarde dolarjev oziroma 2,9 milijarde evrov, kar znaša 36 evrskih centov na delnico. Poleg tega so se prihodki podjetja Microsoft v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšali za pet odstotnih točk, kar pa je seveda vse prej kot spodbudna novica za delničarje in lastnike.

Največji upad prometa je podjetje Microsoft zabeležilo pri prodaji operacijskih sistemov Windows za osebne računalnike, pisarniškega paketa Office in pametnih mobilnih telefonov Lumia. Nekoliko bolje je šlo računalniškemu gigantu na področju oblačnih storitev, saj je povečal dobiček v okviru spletnih storitev Azure, Office 365 in Dynamics CRM Online, in sicer za kar 88 odstotnih točk. Tudi dobiček na račun tabličnega računalnika Surface se je povečal, in sicer za 117 odstotkov, medtem ko je igra Minecraft Microsoftu prinesla preračunanih 58 milijonov evrov.

Microsoft je v zadnjem četrtletju prodal 1,4 milijona igralnih konzol Xbox One, kar je za 300 tisoč enot več kot v prejšnjem četrtletju. Microsoft si seveda veliko obeta tudi od operacijskega sistema Windows 10, saj bo ta povsem povezan s storitvami v oblaku.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku