Računalništvo, telefonija
Igre
07.04.2023 14:04

Deli z drugimi:

Share

Microsoft omejuje uporabo emulatorjev na konzolah serije Xbox

Lastniki Xboxov, ki so imeli dostop do številnih emulatorjev, ugotavljajo, da jih je Microsoft onemogočil, razen če je izpolnjen določen pogoj.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Microsoft je igralcem otežil uporabo priljubljenih emulatorjev, ki omogočajo, da uporabniki novejših naprav na njih zaganjajo igre starejših konzol in operacijskih sistemov, ki jih nove naprave sicer ne podpirajo. Emulatorje so gamerji doslej lahko uporabljali tudi za igranje starejših klasičnih iger na konzolah Xbox Series. Praksa emuliranja starejših iger že dalj časa dviga prah med igričarsko skupnostjo, saj je vedno tesno povezana s piratstvom, hkrati pa omogoča igralcem, da uživajo v starih priljubljenih igrah, ki jih imajo zakonito v lasti.

Doslej so bile Xbox konzole zelo prijazne do emulatorjev, kot kaže celo preveč prijazne. Igralne konzole ne trajajo večno in so običajno podprte le nekaj let, preden proizvajalci izdajo novo strojno opremo. Po izteku življenjske dobe starejših naprav pravzaprav v večini primerov igričarjem in zbirateljem ostane le emulacija. Prvotna Xbox in PlayStation, ki že vrsto let nista podprta, sta na primer spet dosegljiva za lastnike konzole Steam Deck, ki odlično emulira starejše igre različnih konzol.

Microsoft še ni podal uradne izjave, na družbenih omrežjih in forumih pa so se že oglasili številni nezadovoljni uporabniki. Ko poskušajo odpreti emulatorje, kot sta Dolphin in RetroArch, igralce zdaj pozdravi sporočilo, ki navaja, da programska oprema krši pravilnik Microsoft Store. To je ogromen udarec za gaming arhiviste, ki so na platformo Xbox gledali kot zatočišče, prostor, kjer emuliranje ni bilo preganjano na vsakem koraku. Čeprav ni jasno, zakaj se je to zgodilo, se pojavljajo sumi, da bi lahko imelo nekaj opraviti s sporom med Sonyjem in Microsoftom glede prevzema Activision Blizzard.

Po spletu kroži tudi e-poštno sporočilo, ki naj bi ga poslal anonimni Microsoftov uslužbenec, ki namiguje, da je blokada emulatorjev povezana z Nintendom. Slednje je morda najbolj zloglasno podjetje, ko gre za preganjanje emulacije iger.

Tisti, ki imajo dostop do razvijalskega načina konzole Xbox Series, menda še vedno lahko poganjajo emulatorje. Dostop do razvijalskega načina je sicer enostaven, ampak zahteva plačilo pristojbine v vrednosti 20 dolarjev. Mnogi domnevajo, da je tudi to eden izmed faktorjev, ki je vplival na blokado. Z omejitvijo uporabe emulatorjev lahko Microsoft bolje nadzira emulatorsko situacijo in vsaj delno vpliva na širjenje piratstva.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Xbox konzole Microsoft


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več