Računalništvo, telefonija
15.10.2018 08:07

Deli z drugimi:

Share

Microsoft vse bolj stavi na Linux

Microsoft je izkazal odlično podporo za odprtokodne rešitve!
Microsoft je izkazal odlično podporo za odprtokodne rešitve!

V zadnjih nekaj letih se resnično zdi, da podjetje Microsoft posveča vse več pozornosti uporabnikom odrotokodnih operacijskih sistemov Linux. To so pri računalniškem gigantu ponovno dokazali, in sicer z objavo, da bo priskočil na pomoč operacijskemu sistemu Linux in odprtokodni skupnosti. To bodo pri podjetju Microsoft storili tako, da bodo sprostili kar 60 tisoč patentov, in sicer v okviru projekta OIN (Open Invention Network). Tu dejansko gre za program, ki je namenjen zaščiti odprtokodnih patentov.

Podjetje Microsoft se je s tem pridružilo številnim drugim gigantom na področju informacijske tehnologije, kot so Google, IBM, NEC, Philips, Sony in Toyota. Organizacija OIN namreč zagotavlja platformo za licenciranje operacijskega sistema Linux za skupno okoli 2.650 podjetji širom sveta, njihovi člani pa seveda pridobijo dostop do vseh patentov, ki so pod njenim okriljem. S tem lahko podjetja prosto uporabljajo razpoložljive patente, nečlani pa teh patentov kakopak ne smejo koristiti v njihovih rešitvah.

Pri tem velja še omeniti, da med 60 tisočimi patenti, ki jih je podjetje Microsoft doniralo odprtokodni skupnosti, ni patentov, ki se nanašajo na operacijski sistem Windows in lastniške aplikacije za osebne računalnike. Kljub temu so pri podjetju Microsoft naredili odločen korak naprej k oblikovanju močnejše odprtokodne skupnosti, od katere bomo konec koncev veliko koristi imeli tudi sami.


Prijavi napako v članku