Programska oprema
19.12.2006 16:07

Deli z drugimi:

Share

Microsoft sklenil poravnavo s podjetjem MPO


Podjetju MPO Group se ob pogledu na optične medije več ne nariše nasmešek.

Microsoft je objavil, da je s podjetjem MPO Group, ki je Microsoftov pooblaščeni proizvajalec optičnih medijev, sklenil poravnavo v višini več milijonov USD. S poravnavo se je tako zaključila več let trajajoča preiskava izdelave in distribucije ponarejene Microsoftove strežniške programske opreme. V okviru poravnave je podjetje MPO priznalo, da je prekršilo dogovore o proizvodnji optičnih medijev, ki jih je sklenilo z Microsoftom, saj je nezakonito proizvedlo več tisoč medijev z Microsoftovo strežniško programsko opremo, pri tem pa uporabilo lažne licenčne dogovore.

Tajska podružnica podjetja MPO, ki ima sedež v francoskem mestu Averton, je julija 2003 izdelala 20.000 ponarejenih kopij izdelkov Microsoft Exchange in SQL Server. V naslednjem letu so preiskovalci in odvetniki Microsoftove svetovne skupine za boj proti piratstvu, pogosto v sodelovanju z organi pregona, na podlagi sodnih nalogov in nakupov pridobili del ponarejenih medijev. Ugotovili so, da izvirajo iz tajske tovarne podjetja MPO.

Po trditvah podjetja MPO je njihova tajska podružnica proizvedla diske na podlagi ponarejene dokumentacije, ki jo je zagotovila tretja stranka. Ta je trdila, da ima licenco za distribucijo Microsoftove programske opreme. Dejansko pa takšna licenca ni obstajala, saj Microsoft ne zagotavlja licenc za reprodukcijo in distribucijo programske opreme preko tretjih strank.

Z izdelavo ponarejenih diskov v tajski podružnici je podjetje MPO kršilo avtorske pravice in zaščitene znamke ter prekršilo dogovor med Microsoftom in podjetjem MPO o proizvodnji optičnih medijev. Podjetje MPO je po odkritju kršitve sodelovalo z Microsoftom pri skupni obsežni svetovni preiskavi, ki še vedno odkriva ponarejeno Microsoftovo programsko opremo v mednarodnih distribucijskih kanalih.

Panoge, ki temeljijo na intelektualni lastnini, so pomembni dejavniki lokalne gospodarske rasti. Po podatkih nedavne IDC-jeve raziskave o gospodarskem vplivu, ustvarijo ponudniki programske in strojne opreme ter s programsko opremo povezanih storitev letno več kot 1.700 milijard USD prihodkov, plačajo 900 milijard USD davkov ter nudijo več kot 11 milijonov delovnih mest. Ponarejanje programske opreme škodi tudi zmožnosti industrije, da ohrani pomemben prispevek gospodarstvom po celem svetu.

Združenje Business Software Alliance je ocenilo, da je 35 odstotkov vse programske opreme, nameščene na osebnih računalnikih po svetu, ponarejene ali kako drugače nelegalne. IDC je v prej omenjeni raziskavi ocenil, da bi zmanjšanje stopnje piratstva za 10 odstotkov v naslednjih štirih letih ustvarilo 2,4 milijona novih delovnih mest in prispevalo h gospodarski rasti 400 milijard USD.

Kupci naj se prepričajo, da kupijo vso programsko opremo od zaupanja vrednega vira. Več informacij o videzu originalne Microsoftove programske opreme, oznak in embalaže ter več nasvetov o tem, kako si zagotoviti pristno programsko opremo, je na voljo na naslovu http://www.microsoft.com/resources/howtotell/sl/default.mspx.


Prijavi napako v članku