Spletni brskalniki
04.10.2011 08:07

Deli z drugimi:

Share

Microsoft s protivirusnikom nad Google Chrome

Microsoftov protivirusnik namesto škodljivih programskih kod briše konkurenčne brskalnike.
Microsoftov protivirusnik namesto škodljivih programskih kod briše konkurenčne brskalnike.

Najnovejše raziskave trga spletnih brskalnikov so pokazale, da Google Chrome trenutno uporablja že več kot 23,6-odstotkov spletnih deskarjev oziroma 4-odstotke več kot pred tremi meseci. Priljubljenost Googlovega spletnega brskalnika močno občuti konkurenčni brskalnik Internet Explorer. Ta je v letu dni izgubil kar 9-odstotkov uporabnikov. Mogoče ravno v tem tiči razlog, da je Microsoftov protivirusni program Security Essentials pred kratkim Googlov brskalnik Chrome označil kot zlonamerno programsko opremo.

Ker je Microsoftov protivirusnik zagonsko datoteko “chrome.exe« prepoznal kot škodljivo programsko kodo »PWS:Win32/Zbot«, jo je samodejno in brez milosti odstranil. S tem je posledično spletni brskalnik Google Chrome prenehal delovati. Microsoft je na srečo napako opazil že v nekaj urah in nemudoma pripravil popravek za Security Essentials. Ta je namenjen uporabnikom različice 1.113.672.0 in novejših. Sočasno z izdajo popravka so Googlovi programerji na spletni strani http://goo.gl/6QIqv pripravili natančna navodila, kako njihov priljubljeni spletni brskalnik Google Chrome ponovno spraviti v pogon.

Za laične računalničarje bo to vse prej kot enostavna naloga. Brskalnik Google Chrome je namreč potrebno najprej v celoti odstraniti in nato ponovno namestiti. Poleg tega je tu potrebno še paziti, da se pri tem ne izbriše dragocenih zaznamkov. Microsoft ocenjuje, da je zaradi napake v protivirusnem programu Security Essentials škodo utrpelo okoli 3.000 računalničarjev. Na žalost to ni osamljen primer nedelovanja protivirusnikov. V lanskem letu so namreč protivirusni programi Symantec, McAfee in Trend Micro uporabnikom Microsoftovih operacijskih sistemov Windows povzročili kar precej nevšečnosti.

Vas zanima več iz te teme?
Chrome brskalnik

Prijavi napako v članku