Telefoni
03.04.2014 09:07

Deli z drugimi:

Share

Microsoft razkril Windows Phone 8.1 in digitalno asistentko Cortana

Mobilni operacijski sistem Windows Phone 8.1 se lahko brez težav kosa s konkurenčnima sistemoma Android 4.4 KitKat in iOS 7.1!
Mobilni operacijski sistem Windows Phone 8.1 se lahko brez težav kosa s konkurenčnima sistemoma Android 4.4 KitKat in iOS 7.1!

Podjetje Microsoft je na razvijalski konferenci Build 2014 predstavilo težko pričakovani mobilni operacijski sistem Windows Phone 8.1, ki predstavlja največjo nadgradnjo sistema Windows Phone doslej. Novost prinaša bogato paleto novosti, kot na primer izjemni sistem obveščanja. Center obveščanja je v osnovi povsem enak sistemu, kot ga poznamo pri konkurenčnem Androidu, saj so tu na voljo »gumbi« za vklop in izklop brezžične povezave Wi-Fi, modrozobe povezave Bluetooth, načina letenja, vklopa in izklopa vrtenja zaslona ter nastavitev svetilnosti zaslona. Novost pričakovano omogoča tudi dostop do obvestil kar s premikom prsta od vrhnjega dela zaslona proti spodnjemu.

Ena izmed večjih novosti mobilnega operacijskega sistema Windows Phone 8.1 je nedvomno tudi digitalna asistentka Cortana, ki nadomešča mobilno različico spletnega iskalnika Bing in uporabnikom omogoča upravljanje z mobilnikom zgolj z uporabo glasovnih in tekstovnih ukazov. Med vidnejšimi možnostmi digitalne asistentke Cortana najdemo še možnost obveščanja glede na lokacijo, samodejno dodajanje opomnikov zgolj z analizo vsebine prejete elektronske pošte in povezovanje s podatki drugih spletnih storitev, kot je na primer Foursquare. Mobilni operacijski sistem Windows Phone 8.1 se lahko pobaha še s prilagodljivim zaslonom za zaklepanje in možnostjo uporabe lastne slike za tako imenovane žive ploščice (live tiles).

Mobilni operacijski sistem Windows Phone 8.1 v primerjavi s predhodnikom prinaša še bogato paleto drugih izjemno zanimivih novosti. Ta namreč podpirala gumbe na zaslonu ter procesorje Snapdragon 200, 400 in 400LTE podjetja Qualcomm, kar posledično pomeni, da bodo kmalu naprodaj cenovno izjemno ugodni mobilniki Windows Phone. Tu nikakor ne gre spregledati možnosti nameščanja programov na pomnilniško kartico microSD in podpore za dve telefonski kartici SIM z možnostjo povsem neodvisnega upravljanja posamične kartice.

Prve naprave s prednameščenim mobilnim operacijskim sistemom Windows Phone 8.1 bodo na voljo že konec aprila, mobilniki Windows Phone 8 pa bodo nadgradnje deležni še pred poletjem. Slednja bo na voljo preko sistema OTA (Over The Air) kar pomeni, da bo za celoten postopek prenosa in namestitve poskrbel mobilnik sam. Za prenos posodobitve na pomnilnik bo potrebno vključiti le brezžično povezavo Wi-Fi oziroma 3G in počakati, da se bo na zaslonu mobilnika pojavilo sporočilo o razpoložljivosti nadgradnje.


Prijavi napako v članku