Operacijski sistemi
21.07.2012 15:55
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft prvič v rdečih številkah

Microsoft kljub izgubi ostaja nadvse optimističen!
Microsoft kljub izgubi ostaja nadvse optimističen!

Microsoft je objavil rezultate za finančno obdobje, ki se je zaključilo konec junija. Ti so presenetili celoten finančni trg, saj je računalniški gigant prvič v svoji zgodovini pridelal izgubo. Po 26 dobičkonosnih letih je Microsoft namreč v preteklem četrtletju zabeležil preračunanih 405 milijonov evrov izgube pri 15,3 milijardnem prometu. Zaradi izgube se je nominalna vrednost posamezne Microsoftove delnice zmanjšala za preračunanih 5 evrskih centov.

Glavni razlog za izgubo se skriva v razvrednotenju vrednosti podjetja aQuantive v vrednosti preračunanih pet milijard evrov. Gre za podjetje, ki se ukvarja z upravljanjem reklamnih oglasov na svetovnem spletu, ki pa kljub izjemnemu potencialu ni uspelo konkurirati podjetju Google. Tu je seveda potrebno upoštevati še odloženo plačilo za prihajajoči operacijski sistem Windows 8 v okviru programa nadgradnje, ki znaša kar preračunanih 445 milijonov evrov. Brez teh dejavnikov bi čisti dobiček Microsofta v preteklem četrtletju dejansko znašal dobrih pet milijard evrov, kar bi bil v teh gospodarskih časih izjemen dosežek.

Kljub finančni izgubi v preteklem četrtletju je Microsoft lahko brez skrbi. V celotnem fiskalnem letu (od junija lanskega leta do letošnjega junija) je namreč ustvarili za preračunanih 60,6 milijard evrov prihodkov in za preračunanih 10 milijard evrov dobička. Steve Ballmer, prvi mož programskega giganta, verjame, da bo naslednje fiskalno leto za Microsoft najboljše doslej. V prihodnjem oziroma zdajšnjem fiskalnem letu bodo namreč naprodaj operacijska sistema Windows 8 in Windows Server 2012, mobilni sistem Windows Phone 8 in pisarniški paket Office 2013. Pri Microsoftu zato pričakujejo še višjo prodajo na letni ravni in astronomsko visoke dobičke. Bo temu res tako?

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku