Tablični računalniki
24.09.2013 12:02
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft predstavil novi tablici Surface

Microsoft je javnosti predstavil novi tablici Surface 2, ki sta na voljo tako s procesorji ARM kot Intel Haswell ter z operacijskima sistemoma Windows 8.1 in Windows 8.1 RT. Novinca sta bila deležna temeljite prenove strojne opreme, medtem ko bo oblika ostala tako rekoč nespremenjena.
Microsoft verjame, da bosta prenovljeni tablici Surface šli v prodajo za med!
Microsoft verjame, da bosta prenovljeni tablici Surface šli v prodajo za med!

Tablični računalniki Microsoft Surface so med uporabniki sila nepriljubljeni, saj je trenutno povpraševanje po njih na tako nizki ravni, da ga nekateri proizvajalci že celo umikajo z evropskega trga. To pa se utegne kaj kmalu spremeniti, saj je računalniški gigant javnosti predstavil novi generaciji tablic Surface 2, ki sta na voljo tako s procesorji ARM kot Intel Haswell. Novinca sta bila deležna temeljite prenove strojne opreme, medtem ko bo oblika ostala tako rekoč nespremenjena.

Tablični računalnik Microsoft Surface Pro 2 je opremljen z 10,6-palčnim (26,9-centimetrskim) zaslonom ClearType HD ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk, ki zagotavlja izjemno kakovostni prikaz slik tudi ob možni zunanji svetlobi. Preračunavanju podatkov je kos zmogljiv Intelov procesor Core i5 frekvence 1,6 gigahercev (sredica Haswell), najzmogljivejša inačica pa razpolaga še s kar osmimi gigabajti sistemskega pomnilnika in 512 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. Šibkejša inačica pa ponuja štiri gigabajte sistemskega pomnilnika in 64 gigabajtov prostora. Zmogljivost vgrajene baterije je do 75 odstotkov večja v primerjavi s prejšnjo različico, medtem ko se je grafična zmogljivost povečala za polovico. Ob priklopu tablice na podstavek pridobimo še tri podatkovne vmesnike USB 2.0 in enega USB 3.0, priključke za zvok, video izhod DisplayPort, priključek LAN ter kakovostni zvočniški sistem. Na tabličnem računalniku Microsoft Surface Pro je nameščen operacijski sistem Windows 8.1. Vstopni model bo onkraj luže vrednoten na preračunanih 670 evrov (900 evrov v Evropi).

Za najzahtevnejše uporabnike je Microsoft pripravil tablični računalnik Surface 2, ki tako kot njegov zmogljivejši brat razpolaga z 10,6-palčnim zaslonom ClearType HD ločljivosti 1.920 x 1.080 slikovnih točk, medtem ko je preračunavanju zahtevnejših podatkov in grafičnih vsebin kos mobilna platforma Nvidia Tegra 4, saj temelji na osnovi štirih procesorskih sredic Cortex-A15 CPU in 72 grafičnih jeder Nvidia GeForce. Avtonomija novosti je v primerjavi s predhodnikom kar za četrtino daljša, za tekoče poganjanje programske opreme pa skrbi mobilni operacijski sistem Windows 8.1 RT. Novost bo v ZDA vrednotena na preračunanih 330 evrov, v Evropi pa na 450 evrov. Vsi kupci novosti bodo brezplačno prejeli 200 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov v okviru oblačne storitve SkyDrive, in sicer za obdobje dveh let.


Prijavi napako v članku