Operacijski sistemi
31.07.2012 12:35

Deli z drugimi:

Share

Microsoft predstavil računalniške miške in tipkovnice za Windows 8

Tipkovnica Wedge Mobile.
Tipkovnica Wedge Mobile.

Microsoft je pred kratkim uradno potrdil, da bosta tablični računalnik Surface in operacijski sistem Windows 8 uporabnikom naprodaj 26. oktobra. Cenejša različica tablic bo temeljila na osnovi zgradbe ARM in bo imela prednameščen operacijski sistem Windows 8 RT. Za prikazovanje slik bo na voljo 10,6-palčni oziroma 26,9-centimetrski zaslon ločljivosti 1366 x 768 točk. V debelino bo merila 9,3-milimetra, medtem ko bo za shranjevanje podatkov na voljo 32-gigabajtov oziroma 64-gigabajtov prostora. Tablični računalniki s procesorji Intel in Windowsi 8 Pro bodo na voljo šele tri mesece kasneje.

Ker bo operacijski sistem Windows 8 opremljen z grafičnim vmesnikom Metro, je Microsoft zanj pripravil posebno izdajo računalniških tipkovnic in mišk. Te so prilagojene novemu operacijskemu sistemu in so namenjene tako osebnim računalnikom in prenosnikom kot tabličnim računalnikom. Microsoft zagotavlja, da bo nova računalniška periferija znatno pohitrila delo z Windowsi 8 ter bo izboljšala uporabniško izkušnjo z bolj ali manj osovraženim grafičnim vmesnikom Metro.

Uporabnikom tabličnih računalnikov bo pisana na kožo tipkovnica Wedge Mobile. Ta je namreč izjemno priročna in je izdelana iz zelo trpežnih materialov (upogljiva guma). Novost vsebuje bogato paleto tipk in celo tako imenovane Windows vroče tipke (Hot Keys), kot so Išči, Deli, Naprave in Nastavitve ter tipke za večpredstavnost. Ta ima poseben pokrov in se aktivira le ob »odprtju«. S tem je zagotovljeno varčevanje z dragoceno električno energijo. Ta za delovanje potrebuje dve bateriji velikosti AAA in je združljiva z operacijskimi sistemi Windows 7, Windows 8, Windows RT in celo Mac OS X. Za tipkovnico Wedge Mobile bo potrebno v prosti prodaji odšteti preračunanih 65 evrov.

Ker delo brez računalniške miške ne gre, je Microsoft za operacijski sistem Windows 8 pripravil nadvse zanimivo novost. Tu gre za računalniško miško Wedge Touch, ki se lahko pobaha s štiristopenjskim drsenjem na dotik za grafični vmesnik Metro, BlueTrack za natančnost in BackPack za varčevanje z energijo. Novost naj bi bilo mogoče uporabljati celo na površinah, kot so bile granit, marmor, preproge in les. Ta za delovanje potrebuje eno baterijo velikosti AA in za povezovanje uporablja modrozobo povezavo. Brezžična miška Microsoft Wedge Touch bo na voljo kmalu. Zanjo bo potrebno onkraj luže odšteti okoli preračunanih 60 evrov.

Microsoft seveda ni pozabil na uporabnike osebnih in prenosnih računalnikov. Tem bo na voljo namenska računalniška tipkovnica Sculpt Mobile. Ta se bo lahko pobahala z zakrivljeno oziroma ergonomično obliko in polnim naborom tipk. Zanjo bo potrebno odšteti preračunanih 40 evrov. Tipkovnici Sculpt Mobile se bo odlično prilegala računalniška miška Sculpt Touch. Ta je enaka različici za tablične računalnike, le da je nekoliko večja. Zanjo bodo trgovci prav tako zahtevali preračunanih 40 evrov. Vsa Microsoftova računalniška periferija, združljiva z Windowsi 8, bo seveda kmalu naprodaj tudi pri nas.

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku